DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

Törlésekkel és új helyszínnel teljes az FE-naptár

A hétvégén már a harmadik duplára készülődik az elektromos világbajnokság mezőnye, de a járványhelyzet miatt még csak most lett végleges a szezon menetrendje, ami összesen 15 futamot tartalmaz.

Miközben a Formula-E mezőnye Valenciában, a sorozattól szokatlan módon nem egy városi, hanem egy épített pályán készülődik az újabb dupla fordulóra, az FIA és az elektromos világbajnokság vezetői közzétették a teljes 2021-es menetrendet. A koronavírus-járvány miatt eddig ugyanis csak részleteket közöltek a versenynaptárból, miután a tavaly júniusban kiadott teljes változatot gyakorlatilag fel kellett függesztenie a pandémia újabb és újabb hullámai miatt.

Eddig a mezőny teljesített két-két futamot Szaúd-Arábiában és Rómában, most hétvégén pedig Valenciában állomásozik, ezen felül pedig a május 8-i monacói verseny megrendezése volt még biztos. Most a további menetrendet is ismertették: egy nagyobb szünetet követően június 19-20-án Mexikóban folytatódik az évad – viszont nem a Formula-1-ből is ismert mexikóvárosi Autodromo Hermanos Rodriguez versenypályán, mivel azt még mindig átmeneti kórházként használják, hanem Pueblában.

1-EPS704_110600SG2_8291



A duplázás a versenynaptár további fordulóin is jelen lesz (idén egyedül Monte-Carlóban lesz egyetlen futam): Mexikó után New York következik a sorban, majd a Formula-E szereplői visszatérnek Európába, egész pontosan Londonba, ahol a tervek szerint végre sor kerülhet a félig beltéri versenyre az ExCel-rendezvényközpontban – igaz, pillanatnyilag még azt is a járvány elleni küzdelemre használják oltóközpontként. A Formula-E első világbajnoki idénye végül Berlinben, a tavaly hat (!) viadalnak is otthont adó Tempelhof repülőtéren zárul augusztus közepén.

Persze a szemfüleseknek feltűnhetett, hogy több versenyt is kivettek az eredeti menetrendből. A május 22-re tervezett marrakeshi futamot és a június első hétvégéjére kiírt santiagói duplát egyaránt lefújták a koronavírus-járvány miatt, ahogy a már korábban elhalasztott sanyai és szöüli fordulókat is, azaz Ázsiába ezúttal egyáltalán nem utazik el a Formula-E. Érdekesség, hogy Santiago, Sanya és Szöül esetén a közlemény kitér a 2022-es viszontlátásra, Marrakeshnél viszont nem.

Persze a naptár változhat még a továbbiakban is, hiszen továbbra is kiszámíthatatlan a járványhelyzet világszerte, de ha a jelenlegi tervek megvalósulnak, úgy minden eddiginél több, szám szerint 15 futamot rendeznének a szezonban.

A Formula-E 2021-es versenynaptára:

Február 26-27. Szaúd-Arábia Dirihay ePrix 1-2.
Április 10-11. Olaszország Róma ePrix 1-2.
Április 24-25. Spanyolország Valencia ePrix 1-2.
Május 8. Monaco Monaco ePrix
Június 19-20. Mexikó Puebla ePrix 1-2.
Július 10-11. Egyesült Államok New York ePrix 1-2.
Július 24-25. Egyesült Királyság London ePrix 1-2.
Augusztus 14-15. Németország Berlin ePrix 1-2.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: