DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

A BMW győzelemmel robbant be

A tesztelések után a szakemberek a BMW-t kiáltották ki esélyesnek a Formula-E-ben, ám a német gyártó nem számított arra, hogy rögtön győzelemmel kezdenek. Már nem az Audi az etalon?

A szezont megelőző teszteken is villogott az újonnan csatlakozott BMW, akkor már lehetett számítani arra, hogy alaposan felborulhat az eddig megszokott Audi-hegemónia (még ha tavaly az egyéni bajnoki címet nem is sikerült besöpörniük a kezdeti, rengeteg technikai hiba miatt). Ez Szaúd-Arábiában be is bizonyosodott, az Audik a dobogó közelében sem voltak, annál inkább Felix da Costa a BMW-vel.

Így kell megérkezni egy sorozatba új gyártóként, első versenyhétvége, első pole-pozíció és azonnal az első győzelem is zsebben. „Hogy számítottunk-e az azonnali sikerre? Nem. Remek érzés volt, hogy a tesztelési időszakot annyira pozitív eredménnyel zártuk, ahogy azt láthattuk. Tudtuk, hogy versenyképesek leszünk” – idézi Jens Marquerdtot, a BMW motorsport-igazgatóját a Motorsport.com szakoldal.

A BMW rögtön letette névjegyét az elektromos sorozatban, feladva a leckét a riválisoknak


„Óriási megnyugvást jelentett számunkra, de ugyanakkor tudtuk, hogy minden más csapatnak jóval nagyobb tapasztalata van, mint nekünk. Ezért szerényen álltunk az Ad diriyahi hétvégéhez. Antonio fantasztikus kört rakott össze a kvalifikáción, nem voltak könnyűek a körülmények, leginkább azért, mert nem sokat mehettünk a pályán (leginkább az eső miatt) korábban. Az otthoni felkészülésünk viszont a jelek szerint kifejezetten jól sikerült.”

„Kiváló érzés, történelmi. Az első futam a BMW iFE.18-nak az Andretti istállóval karöltve, amit hosszú felkészülés előzött meg. A Münchenben dolgozó srácok a motorral, az Andrettinél dolgozó fiúk pedig a tesztelésnél remekül tették a dolgukat. Ezt a kitűnő teljesítményt azonnal pályára is tudtuk vinni az arab pályán és a pole-pozícióból győzelmet arathattunk, nem is kezdődhetne ennél jobban ez a program” – tette hozzá Marquardt.

Vajon a teljes szezon során a BMW diktálja majd a tempót, vagy a többiek visszavágnak?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: