DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
F2/F3

Theo Pourchaire a Formula-2 idei bajnoka!

Nem bizonyult elégnek Frederik Vesti igyekezete az F2-esek főfutamán – az ART-s Sauber-junior, Theo Pourchaire nyerte a 2023-as Formula-2-es bajnokságot.

Mindent eldöntő szezonzárójához érkezett a Formula-2 2023-as szezonja Abu Dhabiban: a vasárnapi főfutam döntött arról, ki viheti haza a bajnoki címért járó trófeát. A favoritnak számító Theo Pourchaire 16 pontos előnnyel rajtolhatott a 14. helyről, míg riválisa, a sprintfutamon parádés győzelmet arató Frederik Vesti a kilencedik pozícióból várhatta a kialvó lámpákat. A mezőny éléről Jack Doohan és Victor Martins indultak.

Az élen Martins beragadt a rajtnál, így Doohan simán tartotta vezető pozícióját, Kush Maini pedig feljött az ausztrál mögé. Pourchaire három, Vesti egy helyet javított az első másfél körben. A legjobban Oliver Bearman kapta el a rajtot, a fiatal brit hét pozíciót javított egy kör alatt és közvetlenül csapattársának riválisa előtt autózott.



A lágyakon rajtoló Pourchaire nagyon korán, már a hetedik körben elvégezte kötelező kerékcseréjét, a francia a közepes keverékű abroncsokon a mezőny hátsó felében csatlakozott vissza a sorba. Egy körrel utánuk Bearman is kihajtott a bokszba, Vesti legnagyobb bosszúságára pedig csapattársa francia riválisa mögé tért csak vissza a pályára. A Sauber-junior tovább javította a pozíciókat, míg Vesti továbbra is nyúzta közepes keverékű gumijait.

A verseny feléhez közeledve Vesti nagyszerű tempót diktált, gyorsabb volt a használt abroncsain, mint Pourchaire a frisseken. A 18. körben Bearman autója füstölt el, a brit azonban vissza tudta vinni a Premát a bokszutcába, megfosztva ezzel Vestit az ajándék kerékcsere lehetőségétől. Tíz körrel a vége előtt aztán a dánnak is ki kellett hajtania a bokszba, a csere után pedig ART-s riválisa mögé, a kilencedik helyre tért vissza. A Mercedes juniorjának a friss gumikon sokkal jobb volt a tempója, mint az előtte autózóknak, de így is szinte lehetetlennek tűnt, hogy feltornázza magát a dobogós helyekig – márpedig arra lett volna szüksége a bajnoki cím megszerzéséhez.

 

Az élen stabilan tartotta magát Doohan, Martins és Ayumu Iwasa, minden figyelem azonban a mögöttük zajló történésekre összpontosult. Pár körrel a vége előtt Vesti kétségbeesetten próbálta utolérni az első hármat, de nem közeledett elég gyorsan hozzájuk, sőt, a végén még nagy igyekezetében össze is koccant Zane Maloney Carlinjával.

A végén Jack Doohan harmadik főfutamos győzelmét aratta, mögötte a tabella legelőkelőbb helyén végzett újonc, Victor Martins futott be. Vesti harmadik helye sem bizonyult elégnek a sikerhez, így az ART francia pilótája, Theo Pourchaire nyerte a 2023-as Formula-2-es bajnokságot. Az Alfa Romeo F1-es csapatának teszt- és tartalékpilótája mindössze egy győzelemmel a neve mellett húzta be az idei bajnoki címet. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: