DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

Formula-2: Dupla ART-dobogó, Vesti nullázott

Domináns teljesítménnyel nyerte meg Victor Martins az F2-esek főfutamát, Theo Pourchaire pedig kihasználta bajnoki riválisa hibáját és hat pontra zárkózott a bajnokságban.

Frederik Vesti rajt-cél győzelme után a Formula-2 szombati sprintfutamán ma Victor Martins indulhatott a pole-pozícióból a főfutamon. A francia kissé lassan kapta el a rajtot, Ayumu Iwasa rögtön el is ment mellette, Martins viszont nem hagyta magát, így rögtön komoly csata alakult ki az élen. Oliver Bearman is szépet rajtolt az ötödik helyről, a harmadikig ugrott előre. A futam eleji izgalmak után az ART pilótája kicsit fellélegezhetett az élen, mögötte azonban Bearmanre szorosan tapadt Enzo Fittipaldi és Jack Doohan.

Már a hetedik körben megkezdődtek a bokszkiállások, Fittipaldi és a bajnokságot vezető Vesti mentek ki friss gumikért. Amaury Cordeel autója rá egy körrel lefulladt egy megforgás után, így a biztonsági autós fázis alatt a lágyakon rajtolók is elvégezték a kötelező kerékcseréiket. A keményeken rajtoló Isack Hadjar és Arthur Leclerc álltak időlegesen az élre, Martins a harmadik helyre jött vissza, míg az őt üldözők a friss keverékeken csak a hetedik helytől következtek. Csupán pár másodpercig folytatódhatott azonban a verseny, a mezőny hátsó felében ugyanis többen összementek az újraindítás előtt, Vesti számára véget is ért a futam.

 

 

Hadjar szépen indította újra útjára a sort, Bearman a háttérben hibázott a kihűlt gumikon és visszacsúszott, így Zane Maloney jött fel a teoretikus harmadik helyre. Martins megnehezítette a saját dolgát, ugyanis a versenybírók öt másodperces büntetéssel sújtották, miután az első körben elhagyta a pályát és ezáltal előnyre tett szert. Bernd Mayländernek nagyon eseménydús napja volt, mivel újra ki kellett hajtania a pályára, hogy összeszedje a mezőnyt: a két Campos ment össze és esett ki a versenyből. Ezt kihasználták az eddig még nem bokszolók, Leclerc és Clement Novalak nagyot léptek előre a negyedik és a hatodik helyre.

Az újraindításkor Martins, Maloney és Pourchaire álltak az első három helyen. A francia simán tartotta a vezetést, Leclerc viszont elment Pourchaire mellett a harmadik helyért, a francia viszont tapadt a monacóira, akinek elkoptak a lágy abroncsai, így visszavette dobogós helyét a bajnoki második, majd a DAMS pilótája még hátrébb esett a tapadás hiánya miatt. Martins közben több mint öt másodperces előnyt épített ki a Carlin versenyzőjével szemben, így bebiztosította első helyét. Zane Maloney eddigi legjobb eredményét érte el a második helyen, míg Pourchaire hat pontra faragta hátrányát Vestihez képest az összetettben harmadik helyével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: