DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

F2: Hihetetlen befejezés, holland győzelem

Az alternatív stratégia volt a kulcs a Formula-2 főfutamának első helyéhez, Richard Verschoor első diadalát aratta a szezonban az őrült utolsó körök után.

A száradó pálya komoly izgalmakat és váratlan szereplőket hozott az előkelőbb pozíciókban a Formula-2 szombati sprintfutamán Spielbergben. Jak Crawford első győzelmével zárult a verseny, az első rajtkocka mai tulajdonosa, Victor Martins pedig második lett. A franciát a bajnokság első két helyezettje, Frederik Vesti és Theo Pourchaire követték a főfutam rajtrácsán.

Martins rajtja borzasztóan sikerült, Vesti és Pourchaire is simán átugrották az élen, a francia pedig tovább zuhant visszafelé Jack Doohan és Kush Maini előzéseivel. A dán pilóta simán elhúzott az őt üldözőktől, míg Pourchaire-nek már a nyakában loholó Doohantől kellett tartania. A verseny negyedéhez közeledve elkezdett kijönni a lágyakon rajtolók előnye a szuperlágyakkal szemben, így meg is kezdődtek a kerékcserék. Az élmezőnyből az ART franciája és Maini voltak az elsők, akik kiálltak a friss abroncsokért, Doohan és Martins egy, Vesti két körrel később követte a példájukat. A Prema versenyzőjének sikerült riválisa elé visszatérnie a pályára, így megtartotta a teoretikus vezetést.

A mezőny a megszokottak szerint állt fel: az alternatív stratégiát követők a sor elején – Enzo Fittipaldi vezetésével – próbálták óvni a gumikat, míg a szuperlágyakon rajtolók friss keverékeiken igyekeztek visszavenni elveszített pozícióikat. Vesti stabilan lopakodott előrébb, egyre nagyobb különbséget kiépítve közte és Pourchaire között, akire Doohan zárkózott. Az ausztrál végül a 25. körben törte meg a francia ellenállását, átvéve ezzel az elméleti második helyet. Arthur Leclerc időközben elvesztett egy rosszul felrögzített kereket, a pálya szélén megálló DAMS miatt pedig újra a ki kellett hívni a biztonsági autót. Ez hatalmas lehetőséget teremtett az eddig nem kiálló, lágyakon rajtolóknak, a második helyről bokszoló Richard Verschoor az ötödik helyen tért vissza friss gumikon.



 

A szuperlágyakon autózóknak így hét körük volt, hogy a lehető legtöbbet kihozzák az új abroncsokból. A VAR hollandja pár kanyar alatt egészen a harmadik, Ayumu Iwasa a negyedikig helyig tornázta fel magát, Oliver Bearman pedig a 19. pozícióból indulva már hetedik volt. Maini defekt miatt megálló autója egy időre megmentette Vestit és Doohant az élen a virtuális biztonsági autós fázisnak köszönhetően, Verschoor és Iwasa azonban megállíthatatlanul közeledtek a párosra. Nem is bírták sokáig a nyomást, a holland és a japán úgy mentek át a használt abroncsokon autózókon, mint kés a vajon.

Verschoor végül Iwasa támadásait is kivédekezte és elképesztő utolsó körök után első győzelmével távozhat Spielbergből. Vesti épphogy megőrizte dobogós helyezését, csapattársa, Bearman 14 pozíciót javítva ötödik lett. Pourchaire hetedik helye azt jelenti, hogy a Prema dánja növelte előnyét a Sauber-juniorral szemben a bajnoki tabellán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: