DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

F2: Gumistratégia a főszerepben, Crawford a dobogó tetején

A száradó pályának köszönhetően meglepetéseredményt hozott a Formula-2-esek sprintfutama, a Red Bull juniorja, Jak Crawford első diadalát aratta a szériában.

Az esős F3-as sprintfutam után a Formula-2 mezőnye már barátságosabb időben, de még mindig csepergő esőben kezdhette meg szombati fordított rajtrácsos versenyét, a pole-pozícióból Jak Crawford indulhatott, őt Jehan Daruvala és Arthur Leclerc követték. A futamot egy perces néma csend előzte meg a Formula Regional mai futamán elhunyt 18 éves pilóta, Dilano van 't Hoff tiszteletére.

Már a rajtnál rengeteg volt a történés az élen: Leclerc pár kanyar után elment Crawford mellett, aki aztán elhagyta a pályát és visszaesett a hatodik helyre, Daruvala futama a lágyakon pedig már az első körben véget ért, miután az indiai elásta magát a kavicságyban. A dobogó alsóbb fokait immáron a bajnoki összetettben csatázó Theo Pourchaire és Frederik Vesti foglalták el. A biztonsági autós fázis közben többen kijöttek a bokszba és lágyakra cserélték esős abroncsaikat. Leclerc maradt az élen, míg az eddig második-harmadik páros visszaesett kerékcseréjüket követően a sor végére. A monacóit Richard Verschoor követte a kék oldalfalú Pirelliken, harmadik helyen pedig az eredetileg száraz gumikon rajtoló Crawford állt.



Az újraindítás után aztán nem tartott sokáig a versenyzés, Verschoor forgott meg az első kanyarban és találta magát a falban. Leclerc kihasználta az adódó lehetőséget és ő is kiment egy kerékcserére, a Hitech amerikaija így újra a vezető pozícióban találta magát. A második helyen Juan Manuel Correa következett, a holnapi pole-pozíciós Victor Martins pedig egy dupla előzésnek köszönhetően feljött a harmadik helyre. Isack Hadjar a 21. rajtkockából rajtolva találta magát az első öt között a jól eltalált stratégiának köszönhetően. Correa nem bírta a rá nehezedő nyomást a mögötte autózóktól, hamar visszacsúszott pár pozíciót, immár Martins és az idén csupán egyszer pontot szerző Clement Novalak álltak a második-harmadik helyen.

Harmadjára is jelenése volt Bernd Mayländernek, miután Enzo Fittipaldi ment rá a fűre és csúszott ki. Az újraindítás nem hozott sok történést az mezőnyben, Crawford így megtartotta vezető helyét és élete első F2-es győzelmét aratta. Martins a tegnapi pole-pozíciója után ma egy második hellyel gazdagodott, Novalak pedig hatalmas meglepetésre, a 20. helyről rajtolva behozta a Tridentet harmadiknak. A bajnoki tabella élmezőnyének pilótái mind pont nélkül távoztak a verseny után.

Frissítés: Novalakot a futam után diszkvalifikálták technikai szabálysértés miatt, így Isack Hadjar örökölte meg harmadik helyét. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: