DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F2/F3

Ez lesz a Red Bull-fiatalok sorsa jövőre

Kezd kialakulni a junior kategóriák mezőnye a következő szezonra, két Red Bull-akadémista jövője is eldőlt: Ayumu Iwasa marad a DAMS-nél az F2-ben, míg Liam Lawson a Super Formulába igazol.

Iwasa sikeres bemutatkozó éve után a Formula-2-ben a következő szezonnak is francia csapatával vág neki, miután a DAMS bejelentette, hogy az F3-ból fellépő Arthur Leclerc csapattársa az idén két főfutamon is diadalmaskodó fiatal japán versenyző lesz. A Red Bull és a Honda által támogatott 21 éves pilóta a bajnoki címet tűzte ki célul második szezonjában:

„Elégedett vagyok az első F2-es évemmel, sokat tanultam, és minden futamon tudtam javulni. Segíteni fog, hogy a jövő évet egy megszokott környezetben kezdhetem el, célom a bajnoki címért való küzdelem a 2023-as szezonban. Tudjuk, hogy megvan rá a potenciálunk, de nem szaladunk ennyire előre, jelenleg arra koncentrálunk, hogy felkészüljünk a szezonkezdetre” – mondta az F2-t ötödikként záró Iwasa.



Szintén a Red Bull akadémiáját erősíti Liam Lawson, aki Jüri Vips menesztése óta az F1-es csapat tartalékversenyzője, idén több alkalommal is részt vehetett szabadedzéseken a Red Bull és az AlphaTauri volánja mögött. A második F2-es évét teljesítő új-zélandi harmadikként végzett az idei szezonban, négy sprintgyőzelemmel a neve mellett. Hétfőn hivatalossá vált, hogy 2023-ban a Super Formula sorozatban folytatja a Team Mugen csapatával a kétszeres bajnok Tomoki Nojiri mellett.

„Nagy váltás lesz ez nekem, a célom jövőre, hogy harcolni tudjak a bajnoki címért. Úgy hiszem, én vagyok a legjobb választás a Mugen számára, úgyhogy izgatott vagyok. A Formula-1 az álmom, de jelenleg csakis a Super Formulára koncentrálok, csakis erre gondolok a következő szezonban” – mondta a 20 éves pilóta.

Lawson ezzel Pierre Gasly és Stoffel Vandoorne útját követi, akik a GP2 után és F1-es bemutatkozás előtt a Super Formulában szerepeltek: előbbit szintén a Red Bull közvetítette ki Japánba.

A két junior mellett több Red Bull akadémista jövője is biztos már: Dennis Hauger a tavalyi F2-es bajnok Felipe Drugovich helyén folytatja az MP Motorsportnál, valamint az F3-ban nagyszerű évet teljesítő Isack Hadjar is fellép jövőre a Formula-2-be az amerikai Jak Crawforddal együtt. A 2022-es évet a Premával töltő Jehan Daruvala jövőjéről egyelőre nem érkezett hír.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: