DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F2/F3

F2: Hatalmas balesetet követően Sargeant-győzelem

A Williams amerikai ifjonca szerezte meg a győzelmet az F2 főfutamán, a verseny azonban az első körben történt baleset miatt maradhat emlékezetes, melynek során ismét főszerepet játszott a halo.

A tegnapi sprintfutammal ellentétben ezúttal verőfényes napsütés fogadta az F2 mezőnyét Silverstone-ban, így a versenyzők ideális körülmények között küzdhettek meg a 29 körös főverseny győzelméért. A pole-pozícióból rajtoló Logan Sargeant meg tudta tartani vezető helyét a rajtot követően, mögötte azonban Théo Pourchaire megelőzte a beragadó Frederik Vestit, valamint bajnoki riválisát, Felipe Drugovichot. Az első kört egy ijesztőnek tűnő baleset zárta: a Vale-sikán felé menet Roy Nissany szorította le a pályáról Dennis Haugert, a norvég versenyző sérült és irányíthatatlanná váló autója a kerékvetőn keresztül visszacsúszott az aszfaltra, melynek következtében a levegőbe emelkedett, és épp a halonál találta el a sikánba már bekanyarodó Nissanyt. Szerencsére egyik versenyzőnek sem esett baja, a halo pedig valószínűleg ismét életet mentett. A baleset miatt pályára küldött biztonsági autó az ötödik kör végén hajtott ki a bokszba, a repülőrajtot követően Sargeant–Pourchaire–Lawson volt a sorrend az élen.



A mezőny eleje a lágy keverékű Pirelliket választotta a verseny elejére, a kerékcserék a tizedik körben kezdődtek meg, ekkor többek között Vesti és Fittipaldi is a bokszba hajtottak. Az F2-ben már-már megszokottnak nevezhető bokszutcai baki ezúttal a tegnap második helyen végző Iwasát sújtotta, szerelője ugyanis nem tudta feltenni a kereket a japán autójára, ami miatt értékes másodperceket veszített. Az élen álló Sargeant–Porchaire páros a 11. kör végén határozta el magát a kiállásra, melyet követően változatlan sorrendben tértek vissza a pályára. Nem volt ilyen szerencsés Drugovich, aki a szervizelést követően pozíciót veszített Vestivel szemben.

A vezetést ekkor az alternatív stratégián lévő Jüri Vips kaparintotta meg, őt a hasonló taktikát választó Daruvala és Doohan követte a dobogós pozíciókban. Vips a 23. körben látogatott a bokszba, majd egymást követően Daruvala és Doohan is kiállt, melyet követően az élen visszaállt a Sargeant–Pourchaire–Lawson sorrend. Négy körrel a verseny vége előtt azonban korántsem volt lefutott a sorrend, hiszen Lawsont Vesti kezdte el támadni, az élen pedig Porchaire helyezte egyre nagyobb nyomás alá az amerikait. Előzni végül egyikük sem tudott, így a dobogóra Pourchaire és Lawson állhatott fel a pályafutása első F2-es győzelmét szerző Sargeant mellé.

Drugovich a negyedik helyen futott be, mellyel minimalizálta a Pourchaire-rel szembeni pontveszteséget, és továbbra is magabiztos előnnyel vezeti a bajnoki tabellát.

Az F2-es bajnokság jövő héten Spielbergben folytatódik.

A főverseny végeredménye:

Poz. Versenyző Csapat Hátrány
1 Logan Sargeant Carlin  
2 Theo Pourchaire ART Grand Prix 1.6
3 Liam Lawson Carlin 8.9
4 Felipe Drugovich MP Motorsport 11.3
5 Frederik Vesti ART Grand Prix 11.9
6 Jüri Vips HitechGP 12.2
7 Jehan Daruvala Prema Powerteam 13.8
8 Marcus Armstrong HitechGP 17.3
9 Jack Doohan UNI-Virtuosi 21
10 Jake Hughes Van Amersfoort Racing 28.2
11 Enzo Fittipaldi Charouz Racing System 29.1
12 Ayumu Iwasa DAMS 30.5
13 Clement Novalak MP Motorsport 34.1
14 Richard Verschoor Trident 35
15 Marino Sato UNI-Virtuosi 35.4
16 Calan Williams Trident 36.3
17 Olli Caldwell Campos Racing 51.1
18 Cem Bolukbasi Charouz Racing System 1'01.000
19 David Beckmann Van Amersfoort Racing 1'03.200
  Roy Nissany DAMS kiesett
  Dennis Hauger Prema Powerteam kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: