DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

F2: Hihetetlen izgalmak, Doohan-győzelem

Az Alpine juniorja magabiztos vezetést bemutatva utasította maga mögé riválisait a vizes pályán zajló sprintversenyen, az utolsó körökben azonban izgulnia kellett a gyorsan kopó esőgumik miatt.

Az eső ugyan nem esett a rajt idején, a pályán lévő vízmennyiség miatt a versenyirányítás azonban biztonsági autós startot rendelt el az F2-es mezőny számára. A fordított rajtrácsos szabály következtében a versenyt élről kezdő Jehan Daruvalának így nem kellett aggódnia, hogy a piros lámpák kialvását követően esetleg elveszíti vezető pozícióját, hiszen a biztonsági autós fázist követően a mezőny repülőrajttal kezdte meg a versenyt. 



A rajtot követően a bajnokságot vezető Felipe Drugovich és Frederik Vesti vívtak öldöklő csatát a nyolcadik pozícióért, a küzdelemből végül a Mercedes dán ifjonca került ki győztesen egy kockázatos manővert követően. Az élmezőnyben Jack Doohan kezdte el támadni a Red Bull-tól eltanácsolt Jüri Vipst, az ötödik kör kezdetén pedig sikerült is megelőznie az észt versenyzőt a Village-kanyarban. Meglehetősen eseménydúsan alakultak a következő körök, hiszen a japán Iwasa is elkezdte támadni Vipst, Enzo Fittipaldi pedig egy merész előzéssel átvette a vezetést Daruvalától. Az indiai ezt követően folyamatosan veszítette a pozíciókat, hiszen a Vipst időközben átlépő Iwasa is megelőzte őt. 

A nyolcadik körben ismét pozícióváltás történt az élen: Doohan Fittipaldi hibáját kihasználva vette át a vezetést, és kezdett el magabiztos előnyt kiépíteni az üldözőkkel szemben. Fittipaldi ezt követően Iwasával szemben is veszített egy pozíciót, féltávnál így Doohan–Iwasa–Fittipaldi volt a sorrend, ami a dobogós helyezéseket illeti. A bajnokság második helyén álló Théo Pourchaire eközben fantasztikus vezetést bemutatva egészen a negyedik pozícióba tört előre, miközben Drugovich továbbra is csak a hetedik-nyolcadik hely környékén szerénykedett. 

A verseny második felében elsősorban az esőgumik állapota szolgáltatta az izgalmakat, hiszen a felszáradó aszfalton egyre többen küszködtek a gumikopással. Doohan eközben több, mint négy másodperces előnyt épített ki Iwasával szemben, az utolsó két körre azonban az ő gumijai is jelentősen elkoptak, emiatt Iwasa egy másodpercen belülre került az ausztrálhoz képest, végül azonban nem tudott előzni, így Doohan hihetetlen izgalmak közepette szerezte meg pályafutása első győzelmét az F2-ben, mellette pedig Iwasa és Fittipaldi állhattak fel a dobogóra.

A bajnoki éllovasok közül Pourchaire a negyedik helyen végzett, Drugovich pedig végül egészen az ötödik pozícióba tudta felküzdeni magát, ezzel megtartva magabiztos pontelőnyét.

Az F2-esek programja magyar idő szerint holnap 11 óra 5 perckor folytatódik a főversennyel, melyet Logan Sargeant kezdhet majd a pole-pozícióból.

A sprintfutam végeredménye:

No. Versenyző Csapat Hátrány
1 Jack Doohan UNI-Virtuosi  
2 Ayumu Iwasa DAMS 0.9
3 Enzo Fittipaldi Charouz Racing System 16.7
4 Theo Pourchaire ART Grand Prix 17.8
5 Felipe Drugovich MP Motorsport 21.7
6 Frederik Vesti ART Grand Prix 26.8
7 Logan Sargeant Carlin 28.2
8 Jehan Daruvala Prema Powerteam 36.2
9 Marcus Armstrong HitechGP 38.6
10 Richard Verschoor Trident 43.7
11 Jake Hughes Van Amersfoort Racing 44.6
12 Jüri Vips HitechGP 48.1
13 Clement Novalak MP Motorsport 49.4
14 Roy Nissany DAMS 54.5
15 Dennis Hauger Prema Powerteam 55.2
16 David Beckmann Van Amersfoort Racing 58.7
17 Calan Williams Trident 1'06.000
18 Olli Caldwell Campos Racing 1'06.400
19 Cem Bolukbasi Charouz Racing System 1'21.700
20 Liam Lawson Carlin 1'35.000
  Marino Sato UNI-Virtuosi  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: