DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

F2: Hauger nyert, Vips az élről hibázott

A gyakorlatilag végig vezető Jüri Vips az élen haladva hibázott, és ajándékozta a győzelmet Haugernek Bakuban. A főversenyt balesetek miatt négyszer kellett biztonsági autóval megszakítani.

A pole-pozícióból induló Vips tökéletesen kapta el a rajtot, így sikerült megtartania első helyét, mögötte Marcus Armstrong lépett előre a harmadik pozícióba, miután sikerült megelőznie Dennis Haugert. A tegnapi sprintverseny győztese, Frederik Vesti egy technikai hiba miatt a rajtrácson ragadt, így a bokszutcából eredhetett a mezőny után. Amaury Cordeel és Olli Caldwell ütközése miatt már rögtön az első körben a pályára hajtott a biztonsági autó.



A verseny az ötödik körben folytatódhatott, a második helyen haladó Lawsonnak pedig védekeznie kellett honfitársával, Armstronggal szemben. A bokszkiállások a nyolcadik körben kezdődtek meg, ekkor Daruvala, Iwasa és Bölükbaşi váltottak a szuperlágy gumikról a közepes Pirellikre. Egy körrel később látogatott a bokszba Lawson és Hauger, a premás kerékcseréje jobban sikerült, ennek köszönhetően Lawson elé ugrott. A következő körökben az élen álló Vips és Armstrong is szervizelt, melyet követően az új-zélandi versenyző Vips elé tért vissza a pályára, a Red Bull észt juniorja azonban visszavette az első helyet csapattársától a célegyenesben bemutatott előzésével.

Ezen a ponton az alternatív stratégiát választó Calan Williams–Frederik Vesti páros került az élre, őket követte Vips. A 12. körben a versenyirányítás ismét a pályára vezényelte a biztonsági autót, miután Roy Nissany és Cem Bölükbaşi a 2-es kanyarban összeértek, és a falba ütköztek.

Az újraindítást követően tovább folytatódott a két Hitech csatája, de Armstrong elfékezte az 1-es kanyart, és hátulról eltalálta Vips autóját. Mindkét versenyző folytatni tudta a küzdelmet, Armstrong azonban visszaesett a hatodik pozícióba, majd rövidesen végleg kiszállt az élen zajló csatározásokból, miután egy defekt miatt kénytelen volt újra a bokszba hajtani, ahogyan honfitársa, Lawson is. 

Williams bokszkiállását követően így Vips, Hauger és Logan Sargeant foglalták el a dobogós pozíciókat. A norvég azonban nem elégedett meg a második hellyel és igyekezett nyomás alatt tartani a versenyt vezető Vipst. Taktikája hat perccel a verseny vége előtt fizetődött ki, amikor Vips eltalálta a belső falat a várnál, véget vetve ezzel saját versenyének, valamint újra előidézve ezzel a biztonsági autót.

A verseny végül a Safety Car mögött ért véget, így a sorrend már nem változott, Dennis Hauger megszerezte második győzelmét az F2-ben, mellette pedig Logan Sargeant és a bajnokságot egyre nagyobb előnnyel vezető Felipe Drugovich állhatott fel a dobogóra.

Az F2-es bajnokság három hét múlva folytatódik a silverstone-i Brit Nagydíjjal.

A 2. futam eredménye: 

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Dennis Hauger Prema Powerteam  
2 Logan Sargeant Carlin 0.4
3 Felipe Drugovich MP Motorsport 0.9
4 Jehan Daruvala Prema Powerteam 1.6
5 Richard Verschoor Trident 2.7
6 Enzo Fittipaldi Charouz Racing System 2.9
7 Frederik Vesti ART Grand Prix 3.1
8 Marino Sato UNI-Virtuosi 4.7
9 Ralph Boschung Campos Racing 4.9
10 Jake Hughes Van Amersfoort Racing 5.2
11 Theo Pourchaire ART Grand Prix 5.3
12 Marcus Armstrong HitechGP 6
13 Jack Doohan UNI-Virtuosi 6.9
14 Ayumu Iwasa DAMS 7.2
15 Liam Lawson Carlin 11.5
16 Calan Williams Trident 12.1
  Jüri Vips HitechGP  
  Roy Nissany DAMS  
  Cem Bolukbasi Charouz Racing System  
  Clement Novalak MP Motorsport  
  Amaury Cordeel Van Amersfoort Racing  
  Olli Caldwell Campos Racing  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: