DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

Keszthelyi is a W Series első továbbjutói között

Megtartotta várva várt pilótafelmérő programját a női formulaautós sorozatként idén útjára induló W Series. A jelöltek száma lefeleződött, de még vár rájuk egy teszt a versenyautóban, mielőtt kialakulna a 18 fős mezőny.

A David Coulthard és Alexander Wurz nevével fémjelzett, általuk életre hívott W Series célja az lesz, hogy segítse az autósportban mindig is háttérbe szorított és alacsony létszámmal jelen lévő hölgyek karrierjének előrelendítését – az intenzív felkészítés mellett ugyanis pénzjutalom is jár majd a bajnokság legjobb helyezettjeinek.

Dx6irIKWkAEkoNb



A felhívásra 60 versenyzőhölgy jelentkezett, végül 54-en utaztak el az ausztriai Melkben található Wachauringre, ahol három napon át folyt a hölgyek fizikális és mentális erőfelmérője, méghozzá egy olyan, az FIA által is elismert és alkalmazott tréningprogram mentén, amit Alex Wurz és apja, Franz Wurz cége fejlesztett ki.

A világ minden tájáról, különféle autósportos múlttal érkező hölgyekre így a kihívások széles spektruma várt: tíz programponton keresztül pszichológiai vizsgálaton, mentális képességfelmérésen, kommunikációs gyakorlaton, erőnléti felmérőkön estek át, és persze a versenypályán is bizonyítaniuk kellett kétféle autó, egy Ford Fiesta ST és egy Porsche Cayman S volánja mögött. A feladatok itt is rendhagyóak voltak, az egyik gyakorlat során a hátsó kerekeket kis, guruló támaszokra rögzítették fel, így kapva tökéletes képet arról, hogyan boldogulnak a versenyzők pusztán az első kerekek hajtására támaszkodva. A pályán való ténykedést tovább nehezítette a helyszíni havazás, amely csúszóssá tette a pályát, de Wurz ezt a problémát a legnagyobb autósportos közhellyel hessegette el: „Ugyanolyanok a körülmények mindenki számára.”

Dx20zvfWkAAtUEm

A tíz feladat mindegyikét pontozta a Wurz, Coulthard és az Indy 500 történetének egyik leghíresebb női versenyzője, Lyn St James alkotta zsűri, és ennek alapján alakult ki a továbbjutók névsora. A három intenzív tesztnap után az 54 fős brigádot nagyjából megfelezték, 28 pilóta került be a második fordulóba a 18 versenyzői ülésért folyó harcban. Erről már a W Series által használt versenyautóban, a Tatuus Formula-3-as modell volánja mögött lebonyolított teszt lesz hivatott dönteni, amit márciusban, a spanyolországi Almeriában rendeznek majd.  

A továbbjutók 28 fős névsora tartogat ugyan néhány meglepetést, de a nemzetközi porondon eddig is ismert és bizonyított versenyzők zöme azért sikerrel vette ezt az első akadályt. Így például ott lesz a teszten a brit F3-ban tavaly futamot nyerő Jamie Chadwick, a Renault nevelőprogramját is megjárt Marta Garcia, a versenyzői karrierjébe új életet lehelni igyekvő Alice Powell, valamint az a Beitske Visser is, akinek sok év próbálkozás után megrekedt a pályafutása a Formula V8 3.5 szintjén. És persze ami magyar szempontból figyelemfelkeltő, és egyesek számára talán váratlan is, szintén bekerült a legjobb 28-ba Keszthelyi Vivien, aki jelenleg a téli ázsiai F3-as bajnokságban igyekszik megszerezni első formulaautós tapasztalatait, hogy készen álljon a következő kihívásra.

Dx2HNvrXQAAPrSR

A kimaradók között mindenképpen említést érdemel a már a Formula-1 környékét is megjárt, de versenyzéshez való kétes hozzáállása és eredményei miatt a közvélemény által sokat kritizált Carmen Jorda (FRISSÍTÉS: mint utólag kiderült, ő nem is utazott el az eseményre), de nem lehet ott a folytatásban a korábban a GP3-at is megjárt Samin Gomez, vagy éppen az arab világ női versenyzőreménységének tartott Amna Al-Qubaisi sem.

Egyébként Japántól Lichtensteinen (és Magyarországon!) át a Dél-afrikai Köztársaságig a világ számos pontját képviselik a továbbjutó hölgyek. A legnagyobb számban a britek (5 versenyző) és a hollandok (4) várhatják a folytatást.

DyAhkTOWwAEXHzo 

A továbbjutó 28 versenyző neve és országa:

Sarah Bovy, Belgium
Jamie Chadwick, Egyesült Királyság 
Sabre Cook, USA
Natalie Decker, USA
Marta Garcia, Spanyolország
Megan Gilkes, Kanada
Grace Gui, Kína  
Esmee Hawkey, Egyesült Királyság 
Jessica Hawkins, Egyesült Királyság 
Shea Holbrook, USA
Francesca Linossi, Olaszország 
Keszthelyi Vivien, Magyarország
Emma Kimilainen, Finnország
Natalia Kowalska, Lengyelország
Stephane Kox, Hollandia
Miki Koyama, Japán
Milou Mets, Hollandia
Sarah Moore, Egyesült Királyság 
Tasmin Pepper, Dél-afrikai Köztársaság
Vicky Piria, Olaszország
Alice Powell, Egyesült Királyság 
Gosia Rdest, Lengyelország
Naomi Schiff, Belgium 
Shirley van der Lof, Hollandia
Beitske Visser, Hollandia
Alexandra Whitley, Ausztrália 
Fabienne Wohlwend, Lichtenstein
Caitlin Wood, Ausztrália

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: