DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 15. vasárnap
F1

Miért nem kért helycserét pilótáitól a McLaren?

Hárommal több pontot hozhatott volna Norris Verstappenen, ha Piastrival átadatják a britnek a második helyet – a wokingiak F1-es főnöke adott magyarázatot, miért nem tettek így.

Látva a McLaren tempóját és a Red Bull visszaesését, a 2024-es Formula-1-es szezon kétharmadánál reális esély mutatkozik arra – vagy legalábbis kizárni nem lehet –, hogy Lando Norris a 62 pontos hátránya ellenére is utolérheti még a világbajnokságot vezető Max Verstappent.

A McLaren is elkezdte így látni az esélyeket, Andrea Stella a hétvégi Olasz Nagydíj után ugyanis kimondta, hogy mindkét vb-címet elérhetőnek érzi, és ennek érdekében készek a jobb helyzetben lévő versenyzőjüket, magyarán Norrist támogatni.

f1-mclaren-piastri-norris



Monzában azonban ennek még sok nyoma nem volt, hiszen egyfelől hagyták a pilótákat versenyezni, Oscar Piastri pedig élt is a lehetőséggel, amikor az első körben megelőzte csapattársát, másfelől pedig később sem kérték meg arra az ausztrált, hogy adja át a pozícióját.

A futam után természetesen Stella meg is kapta a kérdést, hogy gondolkodtak-e a cserében: „Nem vettük ezt fontolóra” – felelte a Formula.hu jelenlétében a McLaren F1-es csapatfőnöke. „Más módokon gondolkodtunk rajta a verseny során, hogy Landónak meglegyenek a lehetőségei, de a cserét nem vettük fontolóra. Már csak azért is, mert igyekeztünk a lehető legnagyobb nyomást gyakorolni még Leclerc-re. Például úgy, hátha problémája lesz a bal elsővel és blokkolja az első sikánban.”

Bár az egykiállásos taktikával eléjük kerülő Leclerc-rel magyarázta részben a pozíciócsere elmaradását, Stella azt is megjegyezte, hogy a később a futamot megnyerő ferraris képbe kerülése nélkül sem biztos, hogy csapatsorrendet alkalmaztak volna:

f1-mclaren-ferrari-monza

„Úgy vélem, Leclerc nélkül Lando és Oscar elég közel lettek volna egymáshoz, hogy más tényezőkkel is játszunk. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy úgy pozíciót cseréltünk volna, mert… legalábbis ez nem volt része a megállapodásunknak.”

„Kissé brutálisnak tűnik megkérni egy versenyzőt, aki úton van egy pályán kiharcolt győzelem felé, hogy cseréljük meg a pozíciókat. De át fogunk tekinteni mindent a következő futamokra, és ha arra jutunk, hogy a pozíciócsere a helyes döntés, akkor meg fogjuk tenni.”

Amikor felvetették neki, hogy néhány hete a Magyar Nagydíjon viszont volt csapatutasítás, miután Piastri a bokszkiállásokat követően Norris mögé került, hogy visszakapja a győzelmet az ausztrál, Stella így reagált: „De az egy teljesen más helyzet volt. Abban az esetben úgy cserélődtek meg a pozíciók, mert a csapat irányította a bokszkiállások sorrendjét, vagyis a csapat cserélte fel a helyeket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: