DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 13. péntek
F1

Kölcsönadhatja a Red Bull Lawsont a Williamsnek – Wolff Mick Schumachert küldené

Ha a zandvoorti hírnek megfelelően Logan Sargeant már Monzában megy, a Red Bull nyitott rá, hogy tartalékja üljön a helyére. Schumacher a másik opció, Antonellit viszont nem adja Mercedes.

A Holland Nagydíj helyszíni beszédtémáinak egyike volt, hogy a Williams már a soron következő monzai versenyig megválhat Logan Sargeanttől: a hírről elsők között beszámoló Formula.hu információi szerint Logan Sargeant szombati szabadedzésen elszenvedett, elkerülhető balesete miatt telt be a pohár.

Ha a csere valóban megtörténik – az amerikai azzal kommentálta a hírt, hogy minden hétvégén erről beszélnek, számára semmi újdonság nincs a szóbeszédben –, a Williamsnek nagyon gyorsan kell egy utódot szereznie a szezon további nagydíjaira. Felmerült a Red Bull programjába tervező Liam Lawson neve: főnökei nem zárkóznának el attól, hogy kölcsönadják a beugróként tavaly már bizonyító új-zélandit.

„Attól függ, mik a feltételek, és visszakaphatjuk-e gyorsan szükség esetén” – nyilatkozta Zandvoortban Christian Horner csapatfőnök. „De az egyértelmű, hogy ha a következő hétvégére versenyzőre lenne szükségük, nyitottak lennénk rá. Ezt a kérdést azonban inkább a Williamsnek kellene megkapnia.”



Helmut Marko is megkapta a kérdést az AlphaTauri, sőt kisebb eséllyel akár Red Bull 2025-ös ülésére is esélyes Lawsonról: „Ha jó lehetőség egy fiatal pilóta számára és versenytapasztalatot szerezhet vele, akkor nem állnánk az útjába.”

Wolff: Örülnénk, ha Mick kapná a lehetőséget

Liam Lawson mellett fő opcióként Mick Schumacher merült fel a Williamsnél, aki szintén egy másik csapat kötelékébe tartozik, sőt kettőébe: a német a motorpartner Mercedes tartalékversenyzője, valamint az Alpine WEC-pilótája. Mikor a lehetséges forgatókönyvről kérdezték, Toto Wolff csapatfőnök teljes mellszélességgel beállt Schumacher mögé.

„Nagyon remélem, hogy Mick kapja az esélyt. A valódi Micket még nem láttuk, valaki nem nyeri meg az F4-et, F3-at és F2-t, aztán nem teljesít az F1-ben. Úgy gondolom, megérdemli az esélyt” – mondta a Formula.hu részvételével tartott értékelése során Wolff az F1-ben utoljára 2022-ben szereplő Schumacherről. „Ha ez a lehetőség a Williamsnél adódna, annak örülnénk. De a döntés James Vowlesé.”

Azt viszont Wolff kizárta, hogy – még a tavaszi időszakban keringő eshetőségnek megfelelően – a hátralevő futamokon Andrea Kimi Antonelli menjen át a Williamsbe. A 18 éves olasz Monzában az első szabadedzésen beül a Mercedesbe, és azt követően is kőbe van vésve programja.

„A legjobb számára, ha folytatja a tesztprogramot a korábbi autóinkkal, valamint az F2-t, ahelyett, hogy a tervet megszakítva lehetőséget kap a Williamsnél. Ezt a döntést már meghoztuk” – jelentette ki Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: