DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Házon belüli McLaren-dráma a Hungaroringen, Piastri először győzött

A második kerékcserénél fölöslegesen nehéz helyzetbe hozta magát, de kettős győzelmet aratott a McLaren az F1-es Magyar Nagydíjon. Hamilton a dobogón.

Napsütésben és a várt nyári melegben rajtolt el vasárnap délután a 39. Formula-1-es Magyar Nagydíj a Hungaroringen. Az első sorból a két McLaren vághatott neki a 70 körös távnak, a pole-pozíciós Lando Norrisnál viszont már a start előtt adódott kis riadalom, mivel problémákra panaszkodott a gázpedál kapcsán.

A rajt sem sikerült jól a britnek, a csapattárs Oscar Piastri egyből mellé ért, kívülről pedig Max Verstappen is odafért a McLaren-páros mellé. A vezetést Piastri ragadta magához az első kanyarból kijövet, Verstappen pedig a bukótérbe is kifutva jött fel másodiknak, míg Norrist ideiglenesen Lewis Hamilton is megelőzte, tőle azonban hamar visszavette a pozíciót a mclarenes.

f1-hun-futam-start



Norris aztán a második helyet is visszakapta, miután a negyedik körben Verstappen a Red Bull kérésére visszaadta neki a pozíciót – persze a rádión méltatlankodott, mert úgy érezte, leszorították a pályáról. Így Piastri, Norris sorrendben a két McLaren vezetett Verstappen előtt, mögöttük Hamilton volt a negyedik, majd következett a két Ferrari Charles Leclerc, Carlos Sainz sorrendben: a spanyol sokat veszített, még Fernando Alonso is elé került rövid időre.

Piastri fokozatosan három másodperc fölé hizlalta az előnyét Norris előtt, akitől szintén leszakadt Verstappen, a címvédőt viszont csupán bő egy szekundumos távolságból üldözte Hamilton. A 16. körben épp a hétszeres világbajnok indította a kerékcserék sorát (hátrébb többen már a nyolcadik-tizedik körben kiálltak), majd egy-egy körrel később érkezett Norris, illetve Piastri is. Verstappent viszont csak a 21. kör végén hívták, így Hamiltonnal szemben el is bukta a pozíciót a vb-éllovas.

Utolsóként Leclerc érkezett a maga első szervizelésére két körrel Verstappen után, ezután beállt a Piastri, Norris, Hamilton, Verstappen, Leclerc sorrend. Utóbbi páros a későbbi kiállásból adódó gumielőny révén közelített is Hamiltonra, féltávnál pedig Verstappen támadásba is lendült a Mercedes ellen, ám az első próbálkozást elszúrta a Red Bull-os.

f1-hun-futam-piastri

Közben az élen is hirtelen másfél másodpercre olvadt Piastri fórja Norris előtt négy szekundumról: az ausztrál a 11-es kanyarban csúszott le a bukótérbe. A harmadik helyért zajló csatát Hamilton és Verstappen között pedig az zárta le, hogy a 41. körben a brit jött a második kerékcseréjére, és érkezett vele a teljesen felzárkózó Leclerc is – aki ráadásul nem kemény, hanem közepes gumit kapott a záró etapra.

Az élen a McLarenek közül némi meglepetésre Norrist hívták előbb, a csapat elmondása szerint Hamilton ellen akartak védekezni ezzel. Piastri viszont a két körrel későbbi szervizelése után már csak a csapattárs mögé jött vissza – igaz, Norrisnak jelezték rádión, hogy szeretnék, ha visszaállna közöttük az eredeti sorrend. Verstappennel közben még néhány kört vártak, így az ideiglenes vezető helyről az ötödikre csúszott vissza, ami miatt igencsak bosszús is volt a háromszoros vb-győztes.

f1-hun-futam-norris

Norrisnak folyamatosan, egyre határozottabban célozgattak arra a rádión, hogy engedje át/vissza Piastrinak a vezetést, de közben a különbség nőtt a két McLaren között: három és félről öt másodperc fölé hízott. A kibontakozó házon belüli dráma árnyékában Verstappen előbb Leclerc-t vadászta le, Hamiltonnal azonban már nem bírt, egy bevetődés után elfékezte magát és ütközött a Mercedesszel – így pedig ismét visszaesett a ferraris mögé is.

Norris aztán három körrel a vége előtt engedelmeskedett, elengedte Piastrit, akit onnantól már nem is tudott támadni. Piastri így megszerezte karrierje első győzelmét az F1-ben, a McLaren pedig kettős győzelmet aratott a Hungaroringen. A dobogót Hamilton tette teljessé a Mercedesszel – ez volt pályafutása 200. pódiuma.

Leclerc negyedik helyen hozta be a Ferrarit, az egész versenyt végigidegeskedő Verstappen pedig ötödik helyen a Red Bullt: a hajrában még Sainz is egészen közel került hozzá. Sergio Perez és George Russell a tegnapi Q1-es búcsú után a hetedik és nyolcadik helyen futott be, a top 10-et pedig Yuki Tsunoda és Lance Stroll tette teljessé. A futam egyetlen kiesője a bokszból rajtoló Pierre Gasly volt.

A futam végeredménye:

1. Oscar Piastri McLaren/Mercedes  
2. Lando Norris McLaren/Mercedes 2.141
3. Lewis Hamilton Mercedes 14.880
4. Charles Leclerc Ferrari 19.686
5. Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT 21.349
6. Carlos Sainz Ferrari 23.073
7. Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT 39.792
8. George Russell Mercedes 42.368
9. Yuki Tsunoda RB/Honda RBPT 1'17.259
10. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 1'17.976
11. Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes 1'22.460
12. Daniel Ricciardo RB/Honda RBPT 1 kör
13. Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 1 kör
14. Alexander Albon Williams/Mercedes 1 kör
15. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
16. Valtteri Bottas Sauber/Ferrari 1 kör
17. Logan Sargeant Williams/Mercedes 1 kör
18. Esteban Ocon Alpine/Renault 1 kör
19. Zhou Guanyu Sauber/Ferrari 1 kör
  Pierre Gasly Alpine/Renault Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: