DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 3. szerda
F1

„Nyolc autónak van esélye nyerni” – Norris

A pole-pozíciós mclarenes és Max Verstappen is kiélezett küzdelmet vár az F1-es Spanyol Nagydíjon – de még Lewis Hamilton is beleszólna a csatájukba.

Lando Norris két századmásodperccel előzte meg Max Verstappent a Formula-1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérőjén, így karrierje során másodszor indulhat a pole-ból. Csakhogy a barcelonai célegyenesben az egyik leghosszabb az első kanyarig vezető szakasz, így itt nem feltétlenül jelent előnyt a pole. Minderről és az esélyekről így nyilatkozott a kvalifikáció utáni sajtótájékoztatón Norris:

„Nem aggódom, inkább izgatott vagyok. Hosszú az út az 1-es kanyarig. Valószínűleg ez az egyik olyan helyszín, ahol nem feltétlenül akarsz a pole-ból rajtolni, de ez egy jó lehetőség számunkra, hogy megpróbáljuk megnyerni a versenyt” – fogalmazott a McLaren pilótája.

f1-norris-mclaren-barcelona-day2



„Nem teljesítettünk rengeteg hosszú etapot. Egy kicsit igen, és szerintem közel voltunk, mint mindig. Vasárnap szerintem nem lesz olyan, hogy az egyik autó sokkal gyorsabb. Szerintem a Mercedesszel, magunkkal, a Red Bull-lal és a Ferrarival nyolc autó van, amely talán pole-ban lehetett volna ma és esélye van megnyerni a futamot vasárnap.”

„Szóval hasonlóan a mai naphoz az lesz a döntő, ki követ el kevesebb hibát, és meg kell próbálnunk egy újabb jó versenyt végrehajtani, ahogy azt általában szoktuk” – vélekedett Norris. A mellette ülő Verstappen szerint a hosszú célegyenes ellenére is előnyösebb azért a rajtelsőség:

„Azért mindig elsőként akarok rajtolni, kicsit könnyebb úgy védekezni. Úgy vélem, nagyon hasonlók a végsebességeink, és DRS-ünk sincs a rajtnál az 1-es kanyarig nyilván. Úgyhogy ez ismét attól függ, mennyire jól kapod el a rajtot. Nagyon hosszú a futam, rengeteg kört kell megtenni ezeken a gumikon, bármi megtörténhet.”

f1-verstappen-redbull-barcelona-day2

Norris és Verstappen köztudottan remek kapcsolatot ápol egymással, és eddigi F1-es karrierjük során csak elvétve tudtak igazán éles küzdelmet vívni. Arra a kérdésre, hogy várják-e, hogy vasárnap komolyan összecsapjanak, így felelt a bit:

„Remélem, nem. Remélem, jól rajtolok és onnan kontrollálhatom a versenyt” – válaszolta félig viccesen a mclarenes. „De biztos vagyok benne, hogy az egész futamon nyomás alatt leszek és döntéseket kell majd hoznom, de már várom. Bárki elleni versenyzést várok.”

„Valószínűleg Maxszal csatáztam az egyik legkevesebbet, mivel legtöbbször annyira elöl van. Úgyhogy örülök, hogy most nagyjából ott vagyok, és biztos vagyok benne, hogy akár elsőként, akár másodikként jövök ki az első kanyarból, ez a csata nagyjából a futam végéig eltart majd.”

f1-norris-verstappen-barcelona-day2

„Úgyhogy izgatott vagyok és várom. Nem sok lehetőségem volt eddig ellene: amikor igen, általában egy másodperccel gyorsabb volt, de többé már nem ez a helyzet. Úgyhogy igen, izgatott vagyok, hogy ellene versenyezhetek.”

Verstappen a következőket mondta erről: „Természetesen győzni akarok vasárnap. Úgy vélem, még mindig kicsit nem tudjuk, hol is állunk a hosszú etapos nyers tempónkat illetően. Természetesen bízom benne, hogy megint nagyon szoros lesz, mint volt az utóbbi néhány versenyen. És az itteni jelentős gumikopással oda kell figyelni az abroncsokra. Nem tudom persze, milyen állapotban lesz majd a pálya, potenciális eshet is az eső éjszaka és reggel, és ezek nyilván mind szerepet játszanak.”

 

Beleszólhat-e a győzelmi csatába Hamilton?

Lewis Hamilton végzett az említett páros mögött harmadikként az egész hétvégén erősnek tűnő Mercedesszel. De vajon lát-e esélyt a győzelemre a futamon a hétszeres világbajnok? „Úgy gondolom, nagyon nehéz lesz. Szerintem ez a két srác nagyon gyors lesz, de minden a pozíció, szóval szerintem mi…”

f1-hamilton-mercedes-day2-barcelona

„Mi itt vagyunk mindketten, szóval remélhetőleg csapatként nyomást gyakorolhatunk rájuk, hogy esetleg csináljunk valamit a stratégiával és lassan előretörjünk” – utalt arra Hamilton, hogy George Russell mellőle indul, míg Oscar Piastri és Sergio Perez csak hátrébbról. „Szerintem minden a gumikopásról fog szólni vasárnap és arról, hogyan figyelünk az abroncsokra, szóval ezt nem fogjuk tudni az első etapig.”

Arra a kérdésre, mennyire tűnt jónak a Mercedes gumikezelése az edzéseken, Hamilton így reagált: „Elég jó volt. Nem tudom, hogy annyira jó-e, mint Maxé, de megpróbálom holnap jobbá tenni.”

Hamilton azért megjegyezte, hogy hátrafelé is figyelniük kell, hiszen szorosan követik őket a Ferrarik, akik ráadásul fejlesztéseket is hoztak Barcelonába és a 39 éves pilóta szerint erősnek tűntek a hosszú etapon, így csapatként legalább megtartanák a pozíciójukat. Hozzátette: „Ha kicsit jobb tempónk lesz és ragadni tudunk ezekre a srácokra, akkor pedig mindent bele. De ezt tényleg nem fogjuk tudni vasárnapig.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: