DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Perez, Ricciardo, Lawson, Sainz? Nem siet a Red Bull

Christian Horner megérti, hogy a mexikói hamar bejelentést tenne, a csapat számára viszont nem sürgős a dolog. A Red Bull-főnök beszélt Ricciardóról, Lawsonról és Sainzról is.

Miközben Max Verstappen helye egészen 2028-ig fix a Red Bullnál – hacsak a belső feszültségek vagy a 2026-os motorprojekt bizonytalanságai miatt idejekorán fel nem bontja a szerződését –, addig a másik ülés sorsa még nyitott 2025-re. A jelenlegi második pilóta, Sergio Perez optimistán nyilatkozott csütörtökön, Christian Horner viszont a csapatfőnökök pénteki sajtótájékoztatóján elárulta: nem kapkodnak a döntéssel.

„Attól tartok, nem nagyon” – felelte arra a kérdésre, hogy közel járnak-e a 2025-ös felállás véglegesítéséhez. „Hihetetlen, hogy még csak az ötödik versenynél járunk, de máris ennyit beszélnek a következő évi versenyzőknél. Nagyon elégedettek vagyunk a jelenlegi két versenyzőnkkel, de nem kell végső döntést hoznunk a felállásunk kapcsán a szezon sokkal későbbi szakaszáig. Maxnak hosszú távú szerződése van, Checónak pedig ugyan lejár a megállapodása, de kivételesen jól vezet eddig idén.”

De vajon mitől javult fel idén Perez teljesítménye? „Talán azért, mert lejár a szerződése!” – jegyezte meg Horner. „Keményen dolgozott a télen, némileg megváltozott a hozzáállása a nagydíjhétvégékhez. És nagyon közel volt az eddigi négy futamon, különösen egy olyan pályán, mint Suzuka, ahol tavaly nagyon küszködött, idén viszont meglehetősen versenyképes volt.”

f1-perez-redbull-kina-day0



Amikor arról kérdezték Hornert, hogy ez a megváltozott mentalitás azt takarja-e, hogy Perez inkább magára fókuszál Verstappen helyett, így reflektált az energiaitalosok első embere: „Ez eléggé jól összefoglalja. Mindkét pilóta ugyanazokat az eszközöket kapja. Checo keményen dolgozott a színfalak mögött, rengeteg munkaórát fektetett a szimulátorozásba. A beállításai és a hétvégéhez való hozzáállása közelít a csapattársáéhoz.”

A Red Bull F1-es csapatfőnöke azt is megérti, hogy Perez túlesne a hosszabbításon: „Nyilván ő szeretne már holnap bejelentést tenni. De csapatként nem sietős a helyzetünk, abban a szerencsés pozícióban vagyunk, hogy sok versenyző szeretne nyilván nálunk vezetni. De elégedettek vagyunk a mostani párosunkkal, csak szeretnénk biztosra menni, hogy fennmarad az a kiegyensúlyozottsági szint, amivel Checo kezdte az idényt, és eközben persze értékelni fogjuk az opciókat.”

 

Mi a helyzet Ricciardóval, Lawsonnal és Sainzcal?

Horner véleményét a Visa Cash App RB-nél eddig alulteljesítő Daniel Ricciardo produkciója kapcsán is kikérték: „Még korán vagyunk, el sem kezdődött igazán a szezonja. Volt néhány nehéz éve az előzőekben, és szerintem ő maga is elismeri, hogy alulteljesített eddig idén. De még csak az ötödik versenyen járunk. Ez egy olyan pálya, ahol történelmileg jól ment, nagyszerű győzelmet aratott velünk 2018-ban. Úgyhogy meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

Arra, hogy milyen sokszor vannak kapcsolatban Ricciardóékkal, így felelt: „Ők mind Red Bull-versenyzők, Red Bull-szerződéssel rendelkeznek, kölcsönadjuk őket a VCARB-nak vagy Visa Cash App RB-nek. Úgyhogy szorosan rajtuk tartjuk a szemünket és figyeljük a fejlődésüket. Yuki nagyszerű szezonkezdetet produkált, nagyon jól vezet. Szóval számunkra testvércsapatként komoly az érdeklődés a versenyzőik iránt.”

f1-ricciardo-visarb-kina-day1

Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója a minap utalást tett arra, hogy akár idény közbeni csere is elképzelhető, mivel szívesen megnézné idén is a mezőnyben a tavaly már beugró, jelenleg tartalékosként tevékenykedő Liam Lawsont. Horner minderről így nyilatkozott: „Ez nagyrészt Daniel kezében, csak olyan formát kell mutatnia, amellyel nemcsak a mi, hanem mások figyelmét is felhívja. Érdekes lesz látni, hogy végre be tudja-e indítani a szezonját itt.”

„Nyilván egy olyan tehetségű versenyző várakozik a sorban, mint Liam Lawson, aki természetesen mindent megtesz, hogy lehetőséget kapjon. De semmi sincs kőbe vésve, hogy mikor és egyáltalán meg fog-e ez történni. A prioritás egyértelműen a versenyzői üléseket jelenleg birtokló pilótáké, aztán meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

Horner végül arra is reagált, hogy Marko szerint az Audi felülmúlhatatlan ajánlatot tett a Ferraritól távozni kényszerülő Carlos Sainznak, akivel ők is egyeztetnek: „Ez puszta spekuláció, ötletünk sincs arról, mit ajánlott az Audi Carlosnak. Aki valóban kulcsszereplője a nyitott pilótapiacnak, úgyhogy természetes, hogy jelentős az érdeklődés, és ostoba is lenne az Audi, ha nem venne számításba egy olyan kvalitású versenyzőt, mint ő. De helytelen lenne elárulni, milyen ajánlatokat tettek más csapatok.”

Sainz kapcsán amúgy a 2026-ban Audivá váló Sauber csapatképviselője, Alessandro Alunni Bravi is szót kapott, aki viszont kijelentette: nem akar részt venni „mások játékában”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: