DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
F1

Elismerte a Red Bull: tárgyalnak Sainzcal, de…

Helmut Marko elárulta: egyeztetnek a Ferraritól távozó spanyollal, de egyrészt az Audi ajánlatával nem tudnak versenyezni, másrészt jelenleg más a fő jelöltjük.

Miközben Max Verstappen helye egészen 2028 végéig biztosított a Red Bullnál – hacsak a belső feszültségek vagy esetleg a 2026-os motorprojekt bizonytalansága miatt idő előtt szerződést nem bont velük –, a másik ülés sorsa továbbra is kérdőjeles a 2025-ös szezonra.

Jelenleg Sergio Perez ül az energiaitalosok második autójában, tavalyi teljesítménye után azonban inogott alatta az ülés. Idén viszont sokat javult a mexikói, aki háromszor is második lett Verstappen mögötte az eddigi négy nagydíjból.

Viszont így is vizsgál alternatívákat a Red Bull, Helmut Marko, a bikák F1-es sportszakmai tanácsadója pedig a Kleine Zeitungnak nyilatkozva elárulta: bizony a Ferraritól Lewis Hamilton átigazolása miatt távozni kényszerülő Carlos Sainzcal is tárgyalnak – igaz, nemcsak ők beszélgetnek a remek formában lévő spanyollal:

f1-sainz-redbull-1„Egyeztetünk vele, a legjobb szezonját futja a Formula-1-ben, ugyanakkor egy igen jövedelmező ajánlata van az Auditól, amivel nem tudjuk felvenni a versenyt és nem tudjuk lenyomni. Emlékszünk rá a Toro Rossónál töltött időszakából, amikor Max mellett versenyzett. Ugyanakkor nagyon bántotta, hogy a Red Bullnál Verstappent választottuk, nem pedig őt.”

Maga Sainz egyébként, akit a Red Bull és a 2026-tól a Sauberhez érkező Audi mellett a Mercedesszel is szóba hoztak, úgy fogalmazott a sanghaji médianapon, hogy a legjobb opciói még nyitva állnak, viszont bizonyos helyek sorsa mások döntésétől is függ majd.

 

Perez a preferált jelölt a Red Bullnál

Marko ugyan az interjúban szóba hozta azt is, hogy idei tartalékversenyzőjüket, Liam Lawsont is szeretnék akár már idén megnézni a mezőnyben, hogy jobban felmérjék őt – ami miatt Daniel Ricciardo aggódhat –, viszont a 80 éves szakember hangsúlyozta, hogy a mostani teljesítményével Perez megtartása a legvalószínűbb forgatókönyv:

„Egyértelmű, hogy Checo most futja a legjobb idényét, amióta nálunk szerepel. Ha fenn tudja tartani ezt a teljesítményt, főleg a japán időmérőn látottat, akkor egyértelműen ő a legjobb opció 2025-re a Red Bullnak.”

f1-perez-redbull-sanghaj-day0

„Csapatjátékos, és mostanra rájött, hogy a radikális hozzáállása a beállítások terén tavaly helytelen volt. Most a beállításai sokkal jobban hasonlítanak Maxéra” – utalt arra Marko, amiről maga Perez is beszélt már, hogy idén felhagytak a kísérletezéssel, és ez önbizalomnövekedést eredményezett nála.

 

Perez: Csak idő kérdése

Az ügyről természetesen magát Perezt is megkérdezték a Kínai Nagydíj csütörtökjén: „Minden héten más a kihívó” – nevetett a mexikói. „De megszokott, hogy amíg nincsenek aláírva a dolgok, mindenki jelölt.”

Arra a kérdésre, hogy optimista-e a jövőjét illetően, így felelt: „Igen, az vagyok. Együtt vagyunk már néhány éve, és szerintem meglehetősen gyors beszélgetések lesznek arról, milyen irányba menjünk. Mindannyian folytatjuk, szóval arra számítok, hogy csak idő kérdése lesz. Tekintve, hogyan alakul a piac, minden gyorsabban történik, mint ahogy mindenki szerette volna, de ilyen ez a játék.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: