DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

„Nem naiv”, de nem is aggódik Ricciardo

Nem gondol arra az ausztrál, hogy szezon közben kirúghatja őt a Red Bull a Visa RB-től. Marko eközben szívesen látná idén az F1-ben Lawsont…

Gyenge idényrajtot produkált eddig Daniel Ricciardo, aki az időmérőkön és a futamokon is rendszeresen elmarad csapattársától, Yuki Tsunodától, aki már kétszer is pontokat szerzett a Visa Cash App RB számára.

Emiatt fel is röppentek olyan találgatások, hogy Helmut Marko ultimátumot adhatott az ausztrálnak arról, hogy amennyiben nem javul rövidesen – állítólag épp a most hétvégi Kínai Nagydíj lehet a határidő –, kitehetik a szűrét Liam Lawson kedvéért. Ám amikor Ricciardót arról kérdezték a sanghaji sajtónapon, hogy járnak-e a gondolatai akörül, hogy esetleg meneszthetik, így felelt:

f1-ricciardo-visarb-sanghaj-day0



„Nem. Bármi megtörténhet, szóval naiv sem vagyok, de semmi erre utaló jelet nem kaptam” – nyilatkozta a többszörös F1-es nagydíjgyőztes a Formula.hu virtuális jelenlétében. „Ez valószínűleg arra is visszavezethető, amit a múltban elértünk, de szerintem tudják, hogy tavaly is mutattam a sebesség jeleit, amelyet talán nem mindig sikerült a McLarennél.”

„Úgy éreztük, ezt sikerült visszahoznunk, és igen, valamiért idén még nem tudtuk ezt teljesen kiaknázni, de úgy vélem, tudják, hogy megvan ez bennem, és látják ezt a szimulátorban is, úgyhogy már csak össze kell ezt raknunk.”

Tavaly Ricciardo is úgy került vissza féléves kihagyás után a Formula-1-es mezőnybe, hogy évad közben rakták ki Nyck de Vries szűrét. A rutinos versenyző azonban nem számít hasonló bánásmódra: „Természetesen tudom, hogy nem tartunk ott, ahol szeretnénk. De úgy gondolom, folyamatosan oda térünk vissza, hogy haladunk az úton és tudjuk, mit csinálunk.”

„És igen, nem volt remek a szezonrajtom, de nem is vagyok már újonc, aki próbálja megvetni a lábát a sportban és bizonyítani valamit. Nyilvánvalóan vannak múltbéli eredményeim, amelyek bizonyítják, hogy képes vagyok rá.”

„És a csapat hisz ebben, és tudom, hogy képes vagyok rá, szóval csak le kell tisztázni és összerakni mindent. Nem akarom, hogy ez az egész évbe teljen és nem számítok erre, hiszen egyfelől nem vagyok újonc, van tapasztalatom, ami szintén jelenthet valamit.”

f1-ricciardo-visarb-suzuka_1

Ricciardo egyébként Kínában új karosszériát kap: bár a pilóta többször utalt rá, hogy úgy érzi, valami nem stimmel az autójával, a Visa RB szerint nem ez a csere oka, és maga a versenyző sem akar túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki:

„Nem akarom eltúlozni, mert aztán lehet, hogy semmi különbséget nem jelent. Mindig is az volt a terv, hogy Sanghajban bevessünk egy harmadik karosszériát. Yuki elégedett volt a sajátjával, meg is értem, miért. Szóval úgy voltam vele, hogy elfogadom, ha ő nem kéri, úgyhogy lecsaptam a lehetőségre.”

 

Marko szívesen megnézné idén Lawsont az F1-ben

Ami miatt Ricciardo nem érezheti kényelmesen magát, hogy a Red Bull F1-es sportszakmai tanácsadója, Helmut Marko a Krone Zeitungnak ismét arról beszélt, hogy az ausztrál elmarad a várakozásoktól, és egyúttal arra is utalást tett, hogy szeretnék akár idén is bevetni Liam Lawsont, hogy jobban felmérhessék őt:

„Az elvárás az volt Daniellel szemben, hogy egyértelműen gyorsabbnak kell lennie Yukinál, ha esélyt akar a Red Bull-ülésre. Egyelőre nem ez a helyzet, még ha olykor szoros is volt. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

„Lawson személyében van egy erős tartalékversenyzőnk, aki szerződés szerint jogosult arra, hogy egy másik csapatnál vezessen, ha nálunk nem kap helyet 2025-re. Ilyen tekintetben természetesen jó lenne számunkra, hogy a Formula-1-ben láthatnánk idén. Ezáltal még tisztább képet kaphatnánk. De ez egy összetett téma, úgyhogy várnunk kell, hogyan alakulnak a dolgok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: