DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Vissza a régi kerékvágásba? Red Bull-előnyt vár Suzukában a Ferrari

Ausztráliában erősek voltak ugyan, de Sainz és Leclerc is egyetért abban, hogy az F1-es Japán Nagydíj helyszíne nem domborítja ki a fő erősségüket.

Noha nyilván Max Verstappen fékprobléma miatti kiesése is közrejátszott, a Ferrari amúgy is rendkívül erős teljesítményt nyújtott két hete Ausztráliában, ahonnan a holland nullázása után kettős győzelemmel távoztak. Természetesen a vörösök szeretnék ezt a hétvégi F1-es Japán Nagydíjon is megismételni, a melbourne-i győztes Carlos Sainz azonban arra számít, hogy Suzukában újra kisebb lemaradásban lesznek a Red Bullhoz képest:

„Tény, hogy Ausztráliában nagyon erősnek tűntünk, de úgy vélem, alapesetben az átlagát kell vennünk az első néhány futamnak, és szerintem átlagban még mindig néhány tized hátrányban vagyunk a Red Bullhoz képest. Valószínűleg egy fejlesztésre van szükségünk, főleg az ilyen pályákon, mint Suzuka, hogy felvegyük velük a harcot” – mondta el a spanyol a suzukai sajtónapon.

f1-sainz-ferrari-melbourne-3



„Szerintem rendkívül jó munkát végzett idén a csapat, mert nagyon szép előrelépést jelent az autó. Úgy vélem, még hasonlóra van szükségünk ahhoz, hogy olyan helyszíneken is a győzelemért harcolhassunk, mint Japán. Nem hozunk nagy fejlesztést ide, egy apróságot teszünk fel hátul az autóra, de a szezon későbbi részében jönni fog, és remélem, az is egy jó újabb jó lépés lesz ugyanabba az irányba.”

A csapattárs Charles Leclerc arra is rámutatott, hogy mi az a tényező, ami a kezükre játszott az Albert Parkban és ami a japán helyszínen viszont nem lesz meg: „Úgy vélem, egyelőre az alapján, amit tudunk, arra számítok, hogy a Red Bull lesz előnyben ezen a hétvégén” – idézi a monacóit a RacingNews365.com szakoldal.

„Főleg versenynapon van különös erősségünk az olyan pályákon, ahol fontos a gumik szemcsésedése. Két hete Ausztráliában ez volt a helyzet, és ott nagyon erősek is voltunk. Ezen a hétvégén viszont nem a szemcsésedés, inkább összességében a gumikopás a tényező. Úgyhogy szerintem a Red Bull visszatér oda, ahol előtte voltak.”

 

Javulnia kell a helyzetkihasználásban Leclerc-nek

f1-leclerc-ferrari-melbourne-1

Az előző 21 nagydíjon csak Sainz tudott győzni Verstappenen kívül az F1-ben, azaz amikor adódott a lehetőség a Red Bull botlása miatt, mindkétszer a spanyol csapott le a Ferrari pilótái közül. Leclerc maga is elismeri, hogy javítania kell a helyzetkihasználásán, ugyanakkor összességében elégedett a teljesítményével:

„A győzelmek fontosak, de a pontok a szezon végén még inkább azok” – mondta a monacói. „Persze győzni akarok, és a lehető leghamarabb újra nyerni szeretnék. Carlos csodálatos munkát végzett a két lehetőségünk alkalmával, így most rajtam áll, hogy erre reagáljak és remélhetőleg a következőt én nyerjem. Ez a cél, és teljes gőzzel dolgozom is érte.”

„Végső soron úgy érzem, az emberek gyorsan felejtenek az F1-ben és mindent az utolsó versenyre alapoznak. De ha megnézzük az utóbbi nyolc-kilenc futamomat, szerintem elég jó szinten teljesítettem őket. Ugyanakkor a legtöbb versenyen az autó nem volt alkalmas a győzelemre. De rajtam áll, hogy ott legyek, amikor adódik a lehetőség. És tény, hogy sem Szingapúrban, sem az utolsó versenyen nem így tettem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: