DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Wolffék tudták meg utoljára Hamilton döntését?

Brit sajtóhírek szerint a Mercedes és F1-es főnöke csak az utolsó 36 órában értesült a hétszeres világbajnok lépéséről – amelynek mozgatórugója John Elkann lehetett.

Csütörtökön robbant a bomba, miszerint Lewis Hamilton 2024 végén aktiválja a kilépési záradékát és távozik a Mercedestől, hogy jövőre már a Ferrarinál versenyezzen a Formula-1-ben. Az első értesülések még reggel láttak napvilágot az olasz sajtóban, majd estére megérkeztek a hivatalos bejelentések is a felek részéről.

 

A Ferrari elnöke volt a kulcsszereplő?

A szenzációs átigazolás amennyire váratlan, annyira nem előzmény nélküli, hiszen már tavaly is folyamatosan szóltak arról pletykák, hogy a Ferrari – és különösen annak elnöke, John Elkann – érdeklődik Hamilton szolgálatai iránt.

Bár a hétszeres világbajnok rendre tagadta, hogy komoly egyeztetések zajlottak volna közöttük, azt elismerte, hogy jó viszont ápol Elkann-nal és a csapatfőnök Frederic Vasseurrel, akivel a juniorsorozatokban dolgozott együtt annak idején.

f1-hamilton-mercedes_1



Miután aztán a nyár végén Hamilton aláírta a 2025 végéig szóló – mint most kiderült, valójában 1+1 éves szerződését –, elcsitultak a híresztelések az esetleges ferraris átigazolás kapcsán. Bár Christian Horner Red Bull-vezér még a szezon vége felé is bedobta az emlékezetes interjújában, hogy tudomása szerint nemcsak velük, hanem a Ferrarival is zajlottak komoly egyeztetések Hamiltonék oldaláról.

Mindenesetre a BBC úgy tudja, mindössze néhány héttel ezelőtt került ismét terítékre a brit esetleges leigazolása Maranellóban. A lap szerint Elkann már készült Carlos Sainzcal egyeztetni, hogy Charles Leclerc-rel együtt vele is hosszabbítsanak, amikor megtudta, hogy Hamilton mégis elérhető lehet, ami új fejlemény volt a Ferrari-elnök számára a korábban fix kétévesnek hitt kontraktus kapcsán.

Innen pedig gyorsan zajlottak az események. Arról, hogy mi miatt gondolhatta meg magát Hamilton alig néhány hónappal a mercedeses hosszabbítás után, a RacingNews365.com portál szerzett információikat: értesüléseik szerint Hamilton bizalma megingott a Mercedes műszaki csapatában a kudarcos két év során, és különösen Loic Serra távozása tette be nála a kaput – erről itt írtunk hosszabban.

 

Wolffék tudták meg utoljára a hírt?

Miközben valószínűleg a Ferrari révén Leclerc és Sainz is tisztában lehettek egy ideje a helyzettel, a The Telegraph arról írt, hogy a Mercedest viszont teljesen sokként és váratlanul érték az e heti fejlemények.

f1-hamilton-wolff-mercedes_1

A portál úgy tudja, hogy a csapatvezető Toto Wolff például alig 36 órával a bejelentést megelőzően, szerdán délelőtt, az ausztriai otthonában értesült arról, hogy Hamilton 2024 elhagyná az istállót. A 39 éves pilóta állítólag előzetesen még egy csütörtöki találkozót is megbeszélt Wolff-fal, így még árulkodó jelek se lehettek főnöke számára.

A Motorsport.com szaklap eközben némileg másképp értesült a történtekről. Az ő információik szerint Wolff és Hamilton szerdán találkozott utóbbi oxfordi otthonában, ahol megtudta a hírt, miközben a hétszeres vb-győztes által nemrég a köreibe visszafogadott Marc Hynes ezzel egyidejűleg a Mercedes brackley-i gyárában járt, hogy átadja a formális levelet a távozási szándékról.

Akárhogy is, Wolff és a technikai igazgató, James Allison így hirtelenjében volt kénytelen összerántani csütörtök délutánra azt a gyűlést a Mercedes gyárában, amely során közölték az ott dolgozókkal, hogy a versenyző távozni fog.

Arról, hogy kik jöhetnek szóba Hamilton utódjául a Mercedesnél, itt írtunk, az így a Ferraritól kiszoruló Sainz lehetőségeit itt vettük számításba – az egész sztorival pedig a Formula Podcast friss adásában foglalkoztunk részletesen:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: