DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 1. péntek
F1

Tartott Suzukától, de előrelépett a Ferrari

Korábbi gyengeségük miatt a kelleténél jobban aggódtak az F1-es Japán Nagydíjon Frederic Vasseur szerint, de most bebizonyosodott, hogy fejlődtek.

Noha a monzai dobogót és pláne a szingapúri győzelmet nem tudta megismételni Suzukában a Ferrari, így sem teljesített rosszul az alakulat, hiszen Charles Leclerc negyedik és Carlos Sainz hatodik helyezése révén közelítettek a konstruktőri vb-tabellán a második helyért vívott csatában fő rivális Mercedesre.

Pedig előzetesen a Scuderia tartott kissé a Formula-1-es Japán Nagydíjtól, főleg azok után, hogy pénteken megmutatkozott, hogy részben a szokottnál melegebb időjárás miatt is a vártnál jelentősebb lesz a gumikopás a pályán.

f1-ferrari-suzuka-1Márpedig ez volt az a terület, amelyen különösképp szenvedtek a maranellóiak eddig 2023-ban az élboly többi istállójához képest, sőt Sainz a Szingapúri GP-n aratott diadala után is arról beszélt, hogy első hely ide vagy oda, az SF-23-as problémái továbbra is megmaradtak.

A vasárnapi versenyen azonban bebizonyosodhatott, hogy valójában nagyon is javult ezen a téren a Ferrari. Leclerc-ék beszéltek már róla, hogy a szenvedős hollandiai hétvégén rengeteg beállítással kísérleteztek, hogy jobban megértsék a konstrukciót, s úgy fest, tényleg sikerült elindulniuk egy jó irányba – s ezt pedig már a rivális Mercedes is kiszúrta.

Mindenesetre az előzetes aggodalmak miatt a ferrarisok visszafogottabban versenyeztek a Japán Nagydíjon, mint azt a körülmények engedték volna – minderről Frederic Vasseur csapatvezető beszélt a futamot követően:

f1-ferrari-suzuka-2

„Egyet előreléptünk a szezon kezdetéhez képest. Másfelől viszont talán kissé konzervatívak voltunk. Mindenkire igaz volt a versenyen, hogy kicsit jobban aggódtunk, mint amit a valóság indokolt” – magyarázta Vasseur, akit a RacingNews365.com portál idézett. „De rendben volt, az egész futam során kontroll alatt tartottuk, és úgy gondoljuk, sikerült lépnünk egyet előre.”

„Ha megnézzük az idény első futamait, a gumikezelés nem igazán tartozott a fő erősségeink közé. Szóval Suzukába érkezve az ilyen hőmérsékletek mellett kissé kockázatos volt a helyzetünk, de végső soron úgy vélem, jó munkát végeztünk ezen a téren. Jól menedzseltük a stratégiát, jól teljesítettünk, szóval egyértelmű előrelépést tettünk a szezon elejéhez képest.”

A Ferrari jelenleg harmadik a csapatok között a világbajnoki összetettben, de már csak húsz pont választja el a Mercedestől, a mögöttük lévő Aston Martintól és a McLarentől pedig (egyelőre) nem kell tartania a vörösöknek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: