DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Teljesen zárt F1-es kereket tesztel az FIA

A „sárhányó” élesben kipróbált első verziója nem vált be: Nicolas Tombazisék legközelebb egy extrém változatot néznek meg. A vízpermet 40 százaléka származik a kerekektől.

A kétkörös 2021-es Belga Nagydíj óta foglalkozik a Nemzetközi Automobil Szövetség a felvert esővíz problémájával a Formula-1-ben. A júliusban, Silverstone-ban tartott teszt fontos mérföldkő volt a kutatás szempontjából, a Mercedes segítségével vitték pályára a kereket elfedő „sárhányót”, amelynek célja a vízpermet csökkentése. A McLaren szintén jelen volt referenciaként, az alkatrész nélkül.

A silverstone-i verzió viszonylag kicsi kerékfelületet fed el (lásd lejjebb), és nem is váltotta be a hozzá fűzött elvárásokat, a tesztet Nicolas Tombazis, az FIA együléses szériákért felelő igazgatója is sikertelennek nyilvánította.

Következő lépésként az FIA egy eltérő kialakítást tesztel, a kereket szinte teljesen eltakaró sárhányóval – erről szintén Tombazis nyilatkozott:

„Silverstone-ban az alkatrészt elkészítő Mercedes és a McLaren segítségével egy talán túl optimista kísérletbe vágtunk. A sárhányók a kerék túl kicsi részét fedték. Már akkor elég szkeptikus voltam, és gondoltam, hogy túl fontos eredményeket nem érünk el” – nyilatkozta Tombazis az Autosportnak.



„A következőként esedékes teszteken teljes kerékborítást próbálunk ki, még a szükségesen is túlmutatót, hogy megértsük, milyen küszöbnél kezdődik a vízfelverődés. Ezután döntjük el, melyik útra lépjünk” – mondta a szakember. A teszt időpontja, helyszíne és az, mely csapattal zajlik majd, egyelőre még nem ismert.

Három részből áll össze a vízfelverődés

„Az első az abroncsokból kipréselődő és felfelé lövődő vízmennyiség. A második a kerék és az aszfalt között, a kerék és padlószegély közti területen összegyűlt víz, amelyet a diffúzor szív be. A harmadik a felszín repedéseiben álló víz, amelyet a diffúzor nyomása szív fel és szór szét” – mondta Tombazis.

Azaz az esős versenyeken látott jelentős vízfelverődést nem kizárólag a borítás nélküli kerekek okozzák, az abroncsok elfedésével sem szüntethető meg teljesen a jelenség: de korlátozható olyan mértékben, hogy a látási viszonyok számottevően javuljanak.

„Mi úgy becsüljük, a kerekektől származó vízpermet nagyjából a teljes mennyiség 40 százalékát teszi ki. Ha ezt a tényezőt korlátozni tudjuk, akkor a versenyzők nyilván nem kapnak tökéletes látási viszonyokat, de jelentős javulás történhet.”

Másodpercekkel is lassíthatja az autókat a zárt kerék

Minél nagyobb felületű a sárhányó, annál nagyobb légellenállást képez és csökkenti az aerodinamikai hatékonyságot, azaz a nedves pálya miatt eleve lassabb autók még lomhábbá válnak.

„A romlásnak nagy a szórása: egyes kipróbált konfigurációk esetén szinte zéró volt, a szélcsatornában tesztelt legextrémebb megoldásoknál azonban 80 pontos romlást is mértünk, ami köridőben két-három másodperc különbséget érhet. De őszintén szólva nem igazán érdekelt minket a teljesítménybeli hatás, habár a csapatok egyértelműen figyelik ezt. A silverstone-i teszten kipróbált megoldásnak volt a lehető legalacsonyabb aerodinamikai hatása” – mondta a görög szakember. Emlékeztetett rá: minden csapat ugyanannyit fog veszíteni, a megoldásnak nem lehet hatása a relatív teljesítményre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: