DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Verstappen nyerte az F1-es Spanyol Nagydíjat, két Mercedes a dobogón

Hamilton és Russell is odaért a pódiumra, Perez negyedik lett, elmaradt az Alonso-csoda, Leclerc pontot sem szerzett: Verstappent senki sem zavarta meg.

Rajt-cél győzelmet aratott az F1-es Spanyol Nagydíjon Max Verstappen: a világbajnok az első kanyarban kivédekezte Carlos Sainz támadását, onnantól pedig senkitől sem zavartatva, közel egy bokszkiállásnyi előnyben autózva húzta be újabb győzelmét, és növelte tovább előnyét a pontversenyben. A holland a végén a leggyorsabb kört is megfutotta, így kimaxolta a barcelonai hétvégét, és tovább erősítette a Red Bull dominanciáját.

f1-spanishgp-verstappen-redbull



Jól működött a Mercedes új autója ezen a futamon: ugyan az egykörös tempón ez még nem látszott, de a versenyen egyértelműen a második erő szerepkörébe zárkózott fel a gárda, Lewis Hamilton gond nélkül lett második, George Russell pedig a 12. helyről rajtolva kapaszkodott fel mögé a dobogó harmadik fokára, így a csapat mindkét pilótája ott volt a pódiumon.

A 11. helyről induló Sergio Perez nem teljesített rosszul, de Russell-lel és a Mercedesekkel nem bírt, így csak a negyedik helyre hozta be a másik Red Bullt, és világbajnoki ambíciói újabb jelentős ütést kaptak ezzel a hétvégével. 

Idei leggyengébb futamát teljesítette az Aston Martin: Strollnak sem volt esélye a Mercedesek, de igazán Sainz ellen sem, Alonso pedig messze eddigi legrosszabb formáját hozta 2023-ban, sem a tempója, sem az agresszivitása nem volt a megszokott. A spanyol az utolsó etapra szívta fel magát, amikor nem kellett vigyáznia a kemény gumikra, több szép előzést is bemutatott, Ocon elleni manővere az egész verseny egyik legszebb megmozdulása volt

A váltócsere miatt a bokszból rajtoló Leclerc nem tudott a pontszerzők közé felzárkózni, míg a harmadik helyre kvalifikáló Norris a második kanyarban megtörte a McLaren első szárnyát, és innentől nem volt már esélye a pontszerzésre.

 

Így zajlott a Spanyol Nagydíj

Az eső veszélyének árnyékában kezdődött a futam, így bár a hétvégén addig érinthetetlennek tűnt a pole-t szerző Verstappen, de nem lehetett maradéktalanul nyugodt a domináns teljesítménye ellenére: az égi áldás megkavarhatta a lapokat, amivel ő csak veszíthetett, az addigi fölényét elnézve. Ő és top tízen induló csapattársa, Sergio Perez a közepes keverékű Pirelliken rajtolt, rajtuk kívül mindenki más a lágy abroncsokon várta a piros lámpák kialvását.

A keményebb gumik ellenére a rajtnál Verstappen kivédekezte Carlos Sainz támadását, azonnal meglógott egy-másfél másodperccel, Lando Norris csodás harmadik helye viszont már itt elillant: Lewis Hamilton rögtön megelőzte az egyes kanyar előtt, Norris pedig kissé érthetetlenül megpróbálta közel tartani hozzá a McLarent a kettesben, amelynek első szárnya így megsérült, a fiatal britnek pedig ki kellett jönnie a bokszba. Hamiltont azonnal megtámadta és át is ugrotta Lance Stroll, így a kanadai fellépett a harmadik helyre.

A 8. körben Hamilton visszaelőzte Strollt, mögötte pedig George Russell lépte át Fernando Alonsót, a Mercedesek gyorsabbnak tűntek az Aston Martinoknál, és úgy egyébként is jó volt a tempójuk: Russell kifékezte Ocont, és már elindult Stroll után, míg Hamilton utolérte Sainzot, amikor a spanyolt a bokszba hívta a Ferrari a második helyről.

A Red Bull és a Mercedes végül mindkét versenyzőjével elnyújtotta az első etapját, a csillagosok viszont Hamilton és Russell autójára is közepes keverékű Pirelliket raktak fel, végül mégsem vállalták be az egy kiállást – Verstappen és Perez viszont keményeket kapott a közepesek után, ők erre az egy kerékcserére gyúrtak és leiskolázták a mezőnyt. Hamilton közben a frissebb gumikon a pályán megelőzte Sainzot és feljött a második helyre 11 másodperccel Verstappen mögé, Russell átlépte Strollt, majd egy szép manőverrel Sainzot is – a Mercedesek remek tempót diktálva a második-harmadik helyen haladtak, a felzárkózó Perez sem tudott közelíteni hozzájuk.

Szűk húsz körrel a vége előtt Russell ismét jött a bokszba lágy gumikért, a negyedik helyre, Perez és Sainz közé jött vissza, és megpróbálta a pályán megverni a sokkal öregebb kemény keveréken köröző mexikóit – Sainz is túl volt már egy újabb kiálláson, ő esélytelennek bizonyult a körülötte autózókkal szemben. Russell tempóját látva pedig jöttek a reakciók: a brit másfél másodperccel volt gyorsabb körönként Pereznél, így a Red Bull is kihozta pilótáját, a Mercedes pedig ugyanígy tett Hamiltonnal. Negyven másodperc előnyben Verstappen sem szenvedett tovább a keményeken, kiment cserélni, így a második kiállások után 16 másodperccel vezetett Hamilton előtt, aki öttel előzte Russellt, míg mögötte tízzel következett Sainz – de csak átmenetileg, a frissebb gumikon érkező Perez pillanatok alatt átlépte a spanyolt, a Ferrari a második helyről rajtolva is csak az ötödik pozícióra volt elég ma.

Innentől csak az volt a kérdés, hogy Perez gyorsabb lesz-e körönként egy másodperccel Russellnél, és utoléri-e a Mercedest, az első két helyet már „leosztották” addigra, az ötödik Sainz is biztonságban érezhette magát, a hatodik-hetedik pozícióban pedig a két Aston haladt Stroll–Alonso sorrendben. A pontszerző helyeken még Ocon, Tsunoda és Zhou haladt, akik mind remek teljesítményt nyújtottak, míg Gasly és Leclerc próbált beleköpni a levesükbe: a bokszutcából rajtoló monacóinak egyáltalán nem volt jó futama, nem nagyon tudott előzni, nem volt meg a tempója, a péntek-szombaton biztató McLarenek pedig esélytelennek bizonyultak a pontszerzésre. Szép csatákat és sok előzést láttunk egyébként a középmezőnyben és az alsóházban, a pályaátalakítás meghozta a hatását, sok akció történt az egyes kanyarban akár a külső, akár a belső íven próbálkozott a DRS-sel támadó.

Nagyjából öt körrel a vége előtt eldőltek az érdemi kérdések: Perez öt-hat másodpercre jött csak fel Russellre, onnan nem nagyon lehetett már esélye támadni, Alonso pedig ugyan utolérte Strollt, de maga mondta bele a rádióba, hogy „Lance ne aggódjon, csak a többiektől szakadtam le, ne kockáztasson, nem fogok támadni.” Közben Verstappen rákérdezett a leggyorsabb körre, majd simán meg is futotta azt, elvéve Pereztől

A Spanyol Nagydíj végeredménye: 

vége_3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: