DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton egy magányos harcosnak érezte magát

A hétszeres világbajnok sokáig nagyon egyedül érezte magát, amikor a sportág sokszínűségével kapcsolatos kérdéseivel foglalkozott, ám úgy véli, végre nagyobb figyelmet fordítanak erre az F1 berkein belül.

A most 38 esztendős pilóta 2019-ben indította el a Hamilton Bizottságot, miután észrevette a sokszínűség hiányát az említett esztendőben. Lewis Hamilton úgy érezte, tennie kell valamit annak érdekében, hogy változtasson a dolgokon és foglalkozzon a motorsporton belüli sokszínűség hiányával.

A sportág egyik legsikeresebb versenyzője a Sky Sports csatornájának adott egy hosszabb interjút a témával kapcsolatban, ahol elárulta, a változások csak az elmúlt néhány évben kezdődtek el a Formula-1-ben. Meglátása szerint azonban 2021 óta az F1-et irányító emberek sokkal empatikusabbak és nyitottabbak lettek.

„Azért hoztam létre a Hamilton Bizottságot, mert tudtam, hogy senki más nem akarja elvégezni ezt a munkát. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a fiatal kisebbségek hozzáférjenek a mérnöki pályához, hanem az egész területről. Minél feljebb megyünk, annál kevésbé sokszínű a társadalom és ez számos más iparágban így van. A cél az, hogy ezt megváltoztassuk, és ez a küldetésem része. Sokáig versenyeket nyertem, és tudtam, hiányzik valami. Nagyszerűen érzem magam, hogy elértem a célomat, kezdem látni a változást” – mondta az interjú során a Mercedes versenyzője.

Egyedül érezte magát az út elején

Lewis Hamilton szerint az ezen a területen elvégzett munkássága céltudatosságot adott neki, de sok időbe telt, mire tényleges változást tapasztalt, ráadásul jó ideig magányos volt elmondása szerint.



„2021-ig nem volt semmilyen változás. Azelőtt, hogy elindult valami egy magányos harcos voltam és hiába beszéltem a témáról, mivel csak annyit láttak, hogy te vagy az egyetlen fekete ember. Nehéz, keskeny és nagyon magányos út volt. Érzésem szerint mindazok képviselője vagyok, akik úgy érzik, hogy nincs hangjuk. Sokan vannak, akik így éreznek, majd ránéznek erre a sportra és azt mondják, ez nem nekik való. Amennyiben a képviselőjük vagyok, akkor remélem, pozitív módon teszem ezt” – folytatta Hamilton.

Elszántan küzd a változásért

Hamilton szerint a képviselet nem arról szól, hogy megkeressük a következő fekete pilótát, hanem arról, hogy egy sokkal befogadóbb társadalmat hozzanak létre az által indított kezdeményezésekkel.

Nem arról van szó, hogy megtaláljuk a következő fekete autóversenyzőt, mert ez mindig is egy drága sportág lesz, és én semmit sem tehetek azért, hogy ezen változtassak. De van még ezernyi más munka a háttérben. Nyitottnak kell lenni bárki előtt, függetlenül attól, hogy milyen fajú vagy nemű vagy. Tíz év múlva egy sokkal másabb sportágat fogunk látni, mert én gondoskodom róla” – mesélte a hétszeres bajnok, aki úgy gondolja, tetteikkel a fiataloknak is erőt adhatnak.

„A jelenlegi tulajdonosokkal már voltak mély beszélgetéseink arról, milyen munkát tudnánk együtt elvégezni. A fiatal feketék most látják, hogy van hely számukra. Remélhetőleg most már látják a képviseletet a tévében” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: