DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nem lesz akaratosabb a stratégiával Leclerc

A ferraris szerint nem vezetne sikerre az F1-ben, ha önállóan akarna döntéseket hozni az autóban – azon kívül viszont nagyon is szóvá teszi, mit szeretne.

Az egyik legtöbbet kritizált terület a Ferrari kapcsán tavaly a stratégia volt: többször is érthetetlennek tűnő taktikát választottak a vörösök, amelyekkel jobb eredményeket dobtak el maguktól – elég csak a Magyar Nagydíjat említeni, ahol azt a kemény gumit rakták fel az akkor még a vezetésért is harcban lévő Charles Leclerc autójára, amelyről addigra már egyértelműen megmutatkozott, hogy nem működik a hungaroringi versenynapon, így a monacói végül csak hatodik lett.

Az új csapatvezető, Frederic Vasseur is először a stratégiai részleghez nyúlt hozzá, hiszen idén már nem Inaki Rueda, hanem Ravin Jain irányítja a bokszfal munkáját (bár lehet, hogy nem Vasseur akaratából kifolyólag, de más változások is lesznek). A sok kritika ellenére az istálló jobb teljesítményt nyújtó pilótája, Leclerc nem akarja jobban saját kezébe venni a taktikai döntéseket – a Beyond the Grid podcast adásában azt is elárulta, miért:

f1-leclerc-ferrari-bahrein-2



„Nem gondolom, hogy az lenne az előrelépéshez vezető út, ha hangosabb lennék az autóban ülve és jobban a kezembe venném a döntéseket. Nem fogunk világbajnokságot nyerni, ha saját magam hozom a döntéseket az autóban ülve, ez nem így működik. Az emberek nem igazán értik, mennyire kevés információnk van az autóban a futam teljes egészének alakulása kapcsán.”

Leclerc azt is hozzátette, hogy nyilvánosan kritizálni sem fogja a Ferrari munkáját, ha esetleg valami félresiklik, inkább házon belül teszi szóvá az igényeit: „Nem fogok nagyobb zajt csapni az autón kívül sem, mert nem igazán érdekel, mit gondolnak az emberek. A csapaton belül szoktam igazán hallatni a hangomat azzal kapcsolatban, hogy mit akarok, és szerintem ez a helyes hozzáállás.”

„Ebben nem fogok változtatni. Ami igazán számít, hogy jól érezzem magam, az abszolút legjobbamat nyújtsam a csapatban a fejlődés érdekében – erre koncentrálok leginkább. Erősen hiszek benne, hogy jobbá válhatunk csapatként – s amikor azt mondom, hogy csapatként, mindenkit beleértek. Beszélünk a stratégiáról, átnézzük a stratégiát: ekkor lehetünk együtt a legjobbak, így nyerhetünk világbajnokságot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: