DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Olasz sajtó: Vasseur már rosszul érzi magát a Ferrarinál

Az új csapatfőnöknek nem tetszik, hogy elődjeinél jobban megköti a kezét a felsővezetés, nő a szakadék a francia és Benedetto Vigna között.

A Ferrari legnagyobb gondja jelenleg, a 2023-as szezon legelején nem a bahreini motorhiba vagy a problémás gumikezelés, hanem a csapatvezetés – állítja a Corriere dello Sport lap. Mattia Binotto utódja, Frederic Vasseur csapatvezetőként a remények szerint új lendületet hozott volna Maranellóba, helyette viszont széthúzás és bizalmatlanság érkezett.

Ennek oka nem Vasseur személye, hanem az, hogy beiktatásakor fontos szervezeti átalakulás történt a Ferrarinál. Korábban a versenycsapat nagy önállósággal működött a Ferrarin belül: ezt az autonómiát Binotto is forszírozta, sikerrel. Vasseur azonban már úgy érkezett, hogy a vállalat vezérigazgatójának, Benedetto Vignának köteles jelenteni, akit a Ferrari elnöke, John Elkann helyezett fölé a hierarchiában. Így Vasseurt nem illeti meg olyan széles jogkör, mint a Ferrari csapatfőnökét az eddigiekben – arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb a hatalma, mint a Saubernél, ahol csapatvezetői poszt mellett ő volt a vezérigazgató is.



A szerző, Fulvio Solms két példát is említ: érkezésekor jelentést kért a csapat szponzorairól, de ezt nem kapta meg, mivel ezeket az ügyeket Vigna intézi – a vezérigazgató ezt a területet már két évvel ezelőtt átvette Binottótól. A franciának a csapat kommunikációjába sincs beleszólása, mivel a sajtófőnök Thomas Hofmann felettese a Ferrari kommunikációs igazgatója, Charlie Turner.

A Corriere megemlíti, Vasseur már Bahreinben panaszkodott egyeseknek arra, meg van kötve a keze: állítólag nemcsak az autósport világában nem járatos Vignával, hanem a versenyzés bevételeit kezelő Lorenzo Giorgettivel is súrlódásai vannak. A kifakadás az olasz lap szerint azt jelentheti, hogy a csapatfőnök már két hónap után belefáradt abba, hogy megkötik a kezét, nem tartja elfogadhatónak helyzetét, és talán így, a külvilág bevonásával próbája érvényesíteni akaratát – ami ritkán működő stratégia.

Laurent Mekies és Fred Vasseur

Még többen távozhatnak a Ferraritól?

A cikk felhozza a csapattól távozó (állítólag McLarenhez tartó) David Sanchez nevét: a szerző megerősíti, az autókoncepcióért felelős vezető saját akaratából távozott. Binottóról lehet rosszakat mondani, de a szakember mindig igyekezett összetartó légkört fenntartani és védelmébe venni embereit: a mérnökök azonban kiszolgáltatottabbnak érezhetik magukat most, hogy nem a csapatfőnök dönt alkalmazásukról és így nem védheti meg őket, ha hibáznak.

Ebben a környezetben esély van rá, hogy még több szakember dönt úgy, mint Sanchez, és feláll a cégtől – a beszámoló Laurent Mekies versenyigazgató nevét említi meg magyarázat nélkül, mint aki szintén a távozás mellett határozhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: