DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ki mikor ül autóba a bahreini F1-es teszten?

Csütörtöktől szombatig rendezik Bahreinben az egyetlen előszezoni tesztet a Formula-1-es mezőny számára: mutatjuk, mikor ki fog vezetni a csapatoknál.

Csütörtökön végleg felébred téli álmából a Formula-1, hiszen következik a háromnapos bahreini kollektív teszt – az egyetlen a jövő hétvégi, ugyanott rendezendő évadnyitót megelőzően. A csapatoknak és a versenyzőknek mindegyik nap kétszer 4 óra 15 perc áll a rendelkezésükre, és mivel mindössze ennyi gyakorlási lehetőségük lesz a szezonrajt előtt – amit George Russell kevesellt is nemrég –, érthető, hogy gyakorlatilag egyetlen tesztpilóta sem kap lehetőséget az istállóktól.

A „gyakorlatilag” szóra azért van szükség, mivel Lance Stroll sérülése miatt az Aston Martin beveti Felipe Drugovichot is, ám ennek az az oka, hogy amennyiben esetleg a kerékpáros balesetet szenvedő kanadai nem épülne fel a jövő hétvégén esedékes évadnyitóra, akkor vélhetően a nagydíjon is a tavalyi F2-es bajnok kapna váratlan beugrási lehetőséget.

f1-teszt-bahrein-2022



Az alábbi táblázatban mutatjuk a csapatok tesztbeosztását – már amennyit cikkünk publikálásáig közzétettek belőle, a Ferrari és az Aston ugyanis csak az első napjuk programját árulta el. A legtöbb alakulat azt a stratégiát követi, hogy felosztja a pilótái között a napot, azaz felváltva ülteti be autóba a két versenyzőjét a délelőtti és délutáni etapokon (értelemszerűen ezt jelöltük perjellel). Vannak persze kivételek: például rögtön a címvédő Red Bull úgy taktikázik, hogy az első másfél nap a regnáló világbajnok Max Verstappen, míg Sergio Perez a „második félidőben” ülhet csak be az RB19-esbe.

Az energiaitalosoknál tehet Verstappen teheti meg az első métereket a teszten az új autóval, a Ferrarinál Carlos Sainzé a dicsőség, a Mercedesnél pedig Russellé. A három plusz egy újonc közül Oscar Piastri és Drugovich kezd a maga csapatánál csütörtök délelőtt, míg Nyck de Vries és Logan Sargeant délután veszi át a kormányt a kollégájától.

A teszt minden nap magyar idő szerint reggel 8:00-tól 12:15-ig, majd 13:15-től 17:30-ig tart, s az F1 TV-n élőben is lehet majd követni az eseményeket – de mint azt olvasóink megszokhatták, mi is folyamatosan frissülő szöveges-képes tudósításban követjük majd a történéseket!

A csapatok versenyzői beosztása a bahreini tesztre:

  Csütörtök Péntek Szombat
Red Bull Verstappen Verstappen / Perez Perez
Ferrari Sainz / Leclerc ??? ???
Mercedes Russell / Hamilton Hamilton / Russell Russell / Hamilton
Alpine Gasly / Ocon Ocon / Gasly Gasly / Ocon
McLaren Piastri / Norris Norris / Piastri Piastri / Norris
Alfa Romeo Zhou / Bottas Zhou Bottas
Aston Martin Drugovich / Alonso ??? ???
Haas Hülkenberg / Magnussen Magnussen / Hülkenberg Hülkenberg / Magnussen
AlphaTauri Tsunoda / De Vries Tsunoda / De Vries De Vries / Tsunoda
Williams Albon / Sargeant Sargeant Albon
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: