DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Eddig minden jó” – bejáratták a Mercedest és az Astont

Szerdán újabb két csapat tette meg az első métereket az új F1-es autójával: George Russell, Lance Stroll és Fernando Alonso is Silverstone-ban körözött.

Egyre több Formula-1-es autót láthatunk a pályán, ami csalhatatlan jele annak, hogy közeledik a szezonkezdet és főleg a bahreini teszt. Szerdán Silverstone-ban két alakulat is az első métereit teljesítette a 2023-as versenygépével: köztük volt a W14-est csupán néhány órával korábban bemutató Mercedes is, amelynek feketére festett, a szűk oldaldobozos koncepciót egyelőre megtartó versenygépét George Russell vitte el néhány körre a brit helyszínen.

f1-russell-mercedes-w14-silverstone



„Egyelőre minden jó, minden simán ment, és egyszerűen csak nagyszerű érzés visszaülni a volán mögé és élőben látni az autót. Sima nap volt, de rendkívül nehéz megmondani, hol állunk” értékelt a bejáratás után Russell, aki hozzátette: az időjárás miatt már most jobban indult az évük, mint a 2022-es (bár mint az a lenti videón is látható, azért vizes pályával is volt dolguk tegnap):

„A tavalyi shakedown után nem sok gondolatunk volt, mert az időjárás kompromittálta a gyakorlásunkat, de a mostani eredményeket is egy csipet sóval kell kezelni: biztosra kell menni, hogy nincs semmi komoly gond, és rendben menni fog az autó Bahreinbe. Az lesz az igazi teszt. Bármennyire is akarjuk a legtöbbet kihozni belőle, egy ilyen napnak, mint a mai, semmi jelentősége.”

 

Pályán az új F1-es Aston Martin is

Még a Mercedes előtt pályára gurult Silverstone-ban az új Aston Martint, amelyet Lance Stroll vezethetett először (videón a kigurulás itt): „Különleges pillanat volt először pályára vinni az AMR23-ast, és az autó jónak érződött. Minden úgy működött, ahogy azt vártuk, és sima menet volt, ami a legfontosabb a bahreini tesztre való felkészülés fényében. Tudjuk, hogy sokat kell tanulnunk az év elején, de erősen kezdtünk reggel, és élveztem, hogy visszaülhettem az autóba. Semmihez sem hasonlítható az, amikor először ülsz be egy vadonatúj Formula-1-es autóba a hosszú téli szünet után.”

f1-stroll-aston-amr23-silverstone

A kanadai után aztán autóba ült az Aston új igazolása, a kétszeres F1-es világbajnok Fernando Alonso is (Stroll 17, a spanyol 16 kört tett meg az AMR23-assal), ő a következőket mondta: „Jó nap volt, élveztem, hogy először vezethettem az AMR23-ast. Jó érzés visszatérni és újra érezni egy F1-es autó sebességét. Sok dolgot elvégeztünk ma, mivel ez egy filmes nap, és simán végig tudtunk menni a programunkon. Már csak jövő hétig kell várnunk, hogy jobban megismerjük az autónkat és meglássuk, a többiek mire jutottak a tél során. Fejenként csak másfél napunk lesz, hogy minden kapcsán felvegyük a ritmust, szóval maximalizálnunk kell az autóban tölthető időt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: