DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alfa-bejelentés és Ferrari-teszt: a csütörtöki F1-es hírek

Minden fontos F1-es hír a csütörtöki napról: egy csokorban, amit tudni érdemes január 26-a eseményeivel kapcsolatban.

A csütörtöki nap legfontosabb F1-es híre kétségtelenül az Alfa Romeo bejelentése volt: Alessandro Alunni Bravi kapja meg a csapatnál a karmesteri pálcát. Az olasz 2017 óta dolgozik a Sauber csoportnál, most az ügyvezetői posztját is megtartva kerül át gyakorlatilag a csapatfőnöki székbe, bár hivatalosan nem ez lesz a pozíciója, a feladatköre viszont tulajdonképpen mégis. A felettese a vezérigazgatóként munkába álló Andreas Seidl lesz.

Hiába a több pletykált jelölt, Mohammed ben Sulayem FIA-elnök szerint mostanáig csak az Andretti jelezte hivatalosan is feléjük, hogy csatlakoznának a Formula-1-hez. Ben Sulayem arról beszélt, hogy rossz döntés lenne a részükről, ha rácsapnák az ajtót a GM-re, valamint arra is utalt, hogy akár több új csapat jelentkezését is befogadhatják az F1-be, de egyelőre csak Andrettiék számítanak komoly érdeklődőnek.

Az Andrettihez kapcsolódóan nyilatkozott Christian Horner is. A Red Bull csapatfőnöke a pénzdíjak egyenlőtlen elosztása miatt aggódik, így abszolút nem örülne az új csapatok érkezésének. Őszintén elmondta véleményét az Andretti lehetséges belépéséről, de egyúttal az Audi jelenlegi üzleti modelljét is megdicsérte.

horner_3



„A zöld csapat kiemelkedik a többiek közül, mert mi bővülünk, nagyon komolyan vesszük az ambícióinkat. Ezek nem csupán szavak, új főhadiszállást építünk, új szélcsatornát, számos értékes embert vettünk fel” – nyilatkozta Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke. Krack alig burkoltak odaszúrt a McLarennek és az Alpine-nak is, szerinte ezek a csapatok csak beszélnek, míg ők teszik is a dolgukat azért, hogy valóban nyerni tudjanak – váratlanul tüzes megjegyzést tett az istálló vezetője.

Ha már Alpine: elárult néhány kulisszatitkot a 2023-as F1-es autójukról a franciák technikai igazgatója – szerinte még sok potenciál rejlik a koncepciójukban. Matt Harman szerinte továbbgondolják az egész koncepciót, és főleg a padlólemeznél érez még sok tartalékot az autóban, úgy gondolja, hogy még nagyon sok potenciál rejtőzik az ő modelljükben.

Akárcsak tavaly, a saját tesztpályáján, Fioranóban adott lehetőséget versenyzőinek a téli szünet során „felszedett” rozsda leporolására a Ferrari. Három napon át köröztek a csapat versenyzői a pályán, a legszorgalmasabbnak és a legszerencsésebbnek is Charles Leclerc bizonyult a januári átmozgatás során. Az erről írt összegzésünk itt olvasható!

f1-ferrari-2023

Az F1 lenyomná a Super Bowlt Las Vegasban: bár jövőre a városban rendezik meg az NFL-szezon fináléját, ami a világ egyik legnézettebb sporteseménye, Stefano Domenicali szerint az F1-es futam nagyobb hatással lesz az amerikai városra.

A végére pedig egy bulvárhír: a Northamptoni Koronabíróságon szerdán kezdték meg a 2022-es Brit Nagydíj ügyének tárgyalását. Hat vádlott ellen indult el az ügy, ők hatoltak be a verseny közben a pályára és ültek le az aszfaltra. A vád közháborítás. Részletek itt olvashatók!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: