DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A többi középcsapat csak beszél, az Aston cselekeszik – odaszólt a riválisoknak a csapatfőnök

Egyetlen másik istálló sem bővül olyan szinten, mint teszi azt az élmezőnyt megcélzó Aston Martin. Ezért volt Fernando Alonso számára olyan egyértelmű a váltás.

A 2022-es szezonban is kiélezett volt a Formula-1-es középmezőny a három élcsapat mögött: a legstabilabb teljesítményt az Alpine nyújtotta, amely végül megszerezte a negyedik helyet a konstruktőri összetettben, szorosan a McLaren előtt – amely egyetlen középcsapatként ért el dobogót a nagyokon kívül. A szezon első felében az Alfa Romeo és időnként a Haas is komoly tényezőnek számított ebben a harcban, év végére pedig az Aston Martin kapaszkodott fel a középmezőnyben. A brit istálló végül hetedik lett a konstruktőri összetettben, pontegyenlőségben a hatodik Alfával.

Az Aston Martin távlati céljai azonban túlmutatnak azon, hogy a középmezőny legerősebb csapatává váljanak: ők az élmezőnybe akarnak felzárkózni. Ennek jegyében folyik a Silverstone-ban található főhadiszállás újjáépítése és kibővítése, a szélcsatorna telepítése, valamint Fernando Alonso szerződtetése is. Ezek az erőfeszítések egyedülállóak a középmezőnyben – mutatott rá Mike Krack csapatfőnök.



„A zöld csapat kiemelkedik a többiek közül, mert mi bővülünk, nagyon komolyan vesszük az ambícióinkat. Ezek nem csupán szavak, új főhadiszállást építünk, új szélcsatornát, számos értékes embert vettünk fel. Ezeknek egybevéve működniük is kell, de a projektben levő potenciál abszolút egyértelmű” – mondta Krack az AS-nek adott interjúban.

„Vannak olyan csapatok, melyek azt mondják, három év múlva nyerni fognak, száz futam alatt nyerni fognak – de mit is tesznek a győzelem érdekében?” – szúrt oda a riválisoknak a luxemburgi csapatfőnök. Konkrétan az Alpine-ra lehet ráismerni, amely híres százversenyes tervet tűzött ki 2021-es csatlakozásakor: ennyi nagydíj alatt akar a rendszeres győzelmekig eljutni. Az Alpine-ra való célzás azért is fontos, mert Alonso az Aston Martint választotta, Krackék törekvései jobban meggyőzték, mint a franciák terve.

„Ezért döntött mellettünk Fernando olyan gyorsan: igazság szerint meg sem kellett győznünk őt, már előtte tudta, hiszen kontaktjai vannak mindenütt. Mi hitelesek vagyunk, nem csupán beszélünk, hanem cselekszünk” – beszélt Alonso váltásáról Krack.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: