DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Impozáns, pozitív” – mégis vannak támogatói az Andretti Cadillacnek?

Bár a hírek szerint nagy az ellenállás az F1-es istállók részéről, most a Mercedes, a McLaren és a Williams főnöke is pozitívan beszélt az új projektről.

Szintet lépett január elején az Andretti Global Formula-1-es jelentkezési kérelme, amikor – napokkal Mohammed ben Sulayem FIA-elnök szándéknyilatkozati folyamat elindításával kapcsolatos posztja után – bejelentették, hogy a Cadillackel összeállva érkeznének meg a száguldó cirkuszba. Az amerikai autógyár bevonzásával még lelkesebbé vált a Nemzetközi Automobil Szövetség, maga az F1 azonban már hűvösebb fogadtatásban részesítette a projektet, s a hírek szerint a jelenlegi csapatok döntő többsége is egyelőre ellenzi a bővítést.

Michael Andretti csapattulajdonos nemrég arról beszélt, hogy van azért szövetségese a mezőnyben: az Alpine-t és a McLaren-vezér Zak Brownt nevezte meg konkrétan. Nos, Brown a Formula-E hétvégi mexikóvárosi évadnyitóján valóban támogatólag beszélt Andrettiék projektjéről:

„Az Andretti név rendkívül gazdag történelemmel rendelkezik az autósport több formájában is” – idézi a McLaren vezérigazgatóját a RaceFans.net szakportál. „Partnerek vagyunk a Supercarsban a Walkinshaw csapattal, és óriási történelmük van az autósportban. A General Motors pedig egy olyan gyártó, amellyel együtt versenyzünk az IndyCarban [Chevrolet erőforrás hajtja ott a McLaren autóit – a szerk.], és szerintem egy impozáns ajánlatot tett le ezzel az asztalra.”

f1-brown-wolff-2022



„Úgy gondolom, ez megmutatja a Formula-1 növekedését. Régóta nem érkezett új csapat, konkrétan a Haas óta. Nagyszerű látni, ahogy új piacokat, csapatokat és szponzorokat vonz a Formula-1. Remek látni, hogy be akar szállni a sportba, és szerintem egy lenyűgöző csapatot rakott össze” – fogalmazott Brown. Hozzátette: tudomása szerint Andrettiék szorosan együttműködnek az F1-gyel és az FIA-val, de vannak még egyéb jelentkezők is, ami szerinte szintén megmutatja, mennyire jó egészségnek örvend jelenleg a királykategória.

 

Wolff is álláspontot váltott

A Mercedes csapatfőnökeként tavaly Toto Wolff még nem tűnt túl lelkesnek Andrettiék esetleges érkezése kapcsán, most azonban úgy fest, a Cadillackel való összeállás megváltoztathatta a véleményét – minderről a James Vowles williamses átigazolása kapcsán tartott sajtóeseményen beszélt:

„A Cadillac és a GM: ez egyértelműen egy kinyilatkoztatás. Nyilvánvalóan pozitív, hogy összeállnak az Andrettivel. Ez egy újabb szempontot ad hozzá, amely lehet, hogy előnyös lenne a Formula-1-nek. Soha senki nem kérdőjelezné meg a GM és a Cadillac pedigréjét az autósportban és mint egy globális autógyártót.”

Természetesen a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Vowles, aki egy hónap múlva áll munkába a Williams új csapatvezetőjeként, ugyancsak kifejtette véleményét az Andretti Cadillac kapcsán, hangsúlyozva, hogy fontos, hogy egy új istálló valóban hozzáadjon az F1-hez:

„Mindig nyitottak vagyunk a sport növekedésére. Az igazság az, hogy a sport egyre sikeresebbé válik anyagilag. Bárki is csatlakozik ehhez a közeghez, alapvetően magával kell hoznia ezt a növekedést, hogy a többi résztvevő is jobb vagy legalábbis semleges pozícióba kerüljön. Az elejétől fogva ki lett ez jelentve. Nagyon szép dolgok vannak Amerika és a Cadillac kapcsán, már csak azt kell megvizsgálni, pontosan milyen növekedést is eredményezhet ez a sportunknak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: