DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton helyén látja Micket Ralf Schumacher

A korábbi F1-es szerint a hétszeres világbajnok akár a távozás mellett is dönthet, ha ismét kikap Russelltől, ez pedig lehetőséget teremthet a németnek.

A karácsony előtti héten jelentették be hivatalosan, hogy a Haastól elküldött Mick Schumacher 2023-ban a Mercedes tartalékpilótája lesz a Formula-1-ben. Bár ez azt jelenti, hogy a mezőnyben nem kapott helyet, a pilóta nagybátyja, a korábban az F1-et maga is megjárt Ralf Schumacher így is hasznosnak tartja ezt a szerepkört – méghozzá több szempontból is:

„Ez egy nagyszerű lehetőség Micknek. Egy topcsapatot figyelhet meg munka közben és rengeteget tanulhat” – magyarázta az exversenyző a Sport1-nek nyilatkozva. „És nem is csak fejlesztőpilóta, aki a szimulátorban egyértelműen segíteni tud a Mercedesnek visszatérnie a csúcsra: tartalékversenyzőként neki kell helyettesítenie az állandó pilótákat, ha valamelyikük kidől. Az elmúlt három évben gyakrabban előállt ez a helyzet.”

f1-schumacher-mercedes-2022



Ralf Schumacher futólag megemlítette, hogy a későbbiekben a 2026-ban a Sauber partnereként motorgyártóként beszálló Audi is opció is lehet unokaöccse számára, de egyelőre nem tekint ennyire előre, szerinte ugyanis a Mercedesnél is felszabadulhat egy ülés: bár Lewis Hamilton a jelek szerint szerződést hosszabbítana 37 éves kora ellenére, a német korántsem biztos benne, hogy ez meg fog történni.

„Valami történhet a Mercedesnél. Tegyük fel, hogy George Russell ismét gyorsabb lesz Lewis Hamiltonnál. Vajon akkor is folytatni akarja majd? Izgalmas lesz. De Lewist annyira elismerik a Mercedesnél, hogy ő maga dönthet erről. Mindenesetre a pénz nem fogja befolyásolni, abból van neki elég. A döntő tényező az lesz, kihez passzol jobban az új autó” – vélekedett Ralf Schumacher, aki Russell 2022-es produkcióját így értékelte:

„Mega. Fontos emlékeznünk rá, hogy fiatal pilótaként csatlakozott csapattársként Lewis mellé, aki minden tekintetben a topon volt. De így is legyőzte őt, ami megtépázhatja Lewist. Ilyen tekintetben George teljesítményét még magasabbra értékelem, mint Nico Rosbergét 2016-ban.”

f1-schumacher-hamilton

Mick Schumacher és Lewis Hamilton az F1-es Osztrák Nagydíjon

 

Az expilóta azért hozzátette: „Lewis Hamilton még mindig abszolút egy topversenyző, de már nem tartozik a legfiatalabbak közé. Az idő vasfoga őt is megtépázhatja, szóval sosem tudhatjuk.”

„Szerintem ez a csapatnak és Micknek is egy előnyös helyzet. Természetesen jobb lett volna egy újabb szezon versenyzői üléssel, mert a vezetés a legjobb a fejlődés szempontjából. Másfelől viszont hiányzott a szükséges támogatás a Haasnál, ami megnehezítette a dolgokat. Ha a csapatfőnök nem hisz a versenyzőjében, menni kell. Pusztán sportszempontból Mick eredményei egyértelműen felfelé íveltek, ezért nem feltétlenül lehet érteni a Haas döntését. Ugyanakkor ilyen körülmények között ez volt az optimális döntés Mick számára.”

Az idősebb Schumacher arra is rámutatott, hogy nem is feltétlenül csak a Mercedesnél adódhat lehetősége Micknek a jövőben: „A Mercedes-főnök Toto Wolff már elmondta, hogy a képességei alapján Mick megérdemelné az állandó ülést. Szerintem lehetnek érdekes lehetőségek 2024-re. A Mercedesnek nemcsak saját istállója van, hanem partnercsapatai is, ahol gyakorolhat befolyást.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: