DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Bomba Ferrari-motor, Hamilton, Vettel és Magnussen díja – hétfői hírek

Az olaszok jövő évi erőforrása és idei gumikezelése az F1-es hírek témája volt december 5-én, akárcsak több díjátadó vagy a Sainz családban tartott lakodalom, amelyre Lando Norrist is meghívták. Az aktualitások egy helyre összegyűjtve.

„A jövő évi Ferrari-motor egy bomba lesz.” Ezt Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke mondta el az alapján, amit a Scuderia leköszönő F1-es vezetőjétől, Mattia Binottótól hallott. Steiner nyilatkozata itt található.

Az idei Ferrariról is beszéltek: a Scuderia teljesítménymérnöke, Jock Clear szerint félreértés övezi az utolsó versenyeken látott gumikopási problémákat, azok ugyanis közvetetten a Red Bull-lal szembeni sebességhátrányból fakadnak. A szakember így magyarázta, miért volt valójában gondjuk a gumikkal.



A brit Autosport szaklap hagyományos év végi gáláján hullottak a díjak az F1-eseknek: Max Verstappen lett az év versenyzője, az RB18 az év autója, Lewis Hamilton a legjobb brit versenyző – de George Russell sem maradt elismerés nélkül, brazíliai győzelme az év pillanata lett. Sebastian Vettel életműdíjat kapott, az év fiatal tehetsége, Luke Browning (a GB3 bajnoka) pedig a trófea mellett egy Aston Martin-tesztet is megnyert. Ettől az eseménytől függetlenül, Olaszországban került sor a Lorenzo Bandini-trófea átadására, melyet Kevin Magnussennek ítéltek.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner a hírek szerint mehetne Mattia Binotto helyére a Ferrarinál, de inkább marad mostani csapatánál. Az nem lepte meg, hogy Binotto távozik Maranellóból – ezeket nyilatkozta a Ferrariról, amely öt főnököt fogyasztott el azóta, hogy Horner a Red Bullt vezeti. A csapatfőnök egy másik interjúban odaszúrt a rivális istállóknak: „Versenycsapat vagyunk, nem politikai szervezet.”

Korábban Sergio Perezt a legjobb gumikezelők között tartották számon az F1-ben, ám a jelek szerint a 18 colos abroncsokkal megváltozott a helyzet: Helmut Marko szerint Max Verstappen a társa fölé nőtt.

Érdekes gondolatot fogalmazott meg George Russell: a Mercedes F1-es pilótája szerint ugyan 2022 közel sem úgy alakult a csapat számára, ahogy azt remélték, ez az év összességében mégis hasznos lehet számukra a későbbiekre nézve. „Szerintem a fejlődés szempontjából veszíteni kell, hogy képesek legyünk nyerni” – mondta Russell, akinek teljes gondolatmenete itt olvasható.

A hétvégén nagy lakodalom volt a Sainz családban, ugyanis a spanyol F1-es pilóta unokatestvére - és egyben menedzsere - Carlos Onoro Sainz megnősült. A madridi esküvőre meghívták a család jó barátját, a McLarennél versenyző Lando Norrist is.

Végül egy színes érdekesség egy népszerű pályáról: megérkezett a tél Spa-Francorchamps-ba, ahogyan a versenyhelyszín által közzétett képeken látszik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: