DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Verstappen: Ha nem állsz készen, hagyd abba!

A kétszeres világbajnok markáns véleménnyel van azokról a pilótákról, akik nemtetszésüket fejezték ki a naptár bővülésével járó nyomással kapcsolatban. A holland szorosabb küzdelemre számít 2023-ban.

Nem talált kihívóra 2022-ben Max Verstappen, hiszen a holland tekintélyt parancsoló teljesítménnyel szerezte meg pályafutása második világbajnoki címét, 15 futamgyőzelmével pedig új rekordot állított fel a vonatozó örökranglistán, túlszárnyalva Michael Schumacher és Sebastian Vettel domináns bajnoki éveit is. A holland már négy futammal a szezonzárás előtt, a Japán Nagydíjon bebiztosította az idei bajnoki címet, jelentős kontrasztba állítva az idei szezont a 2021-essel, amikor az Abu Dhabi Nagydíj utolsó körében sikerült kiütnie Lewis Hamiltont a nyeregből.

A 25 éves hollandot megviselte a végletekig kiélezett bajnoki küzdelem, ezért örömmel konstatálta, hogy 2022-ben „lazább” évadban volt része ebből a szempontból. „Egészen biztos, hogy nem élhetsz át minden évben a tavalyihoz hasonló drámát, mert egyszerűen nem volt egészséges számomra, sem pedig a csapatok számára. Természetesen nagyszerű volt részese lenni egy olyan küzdelemnek, mint a tavalyi, de néha kell az ideihez hasonló szezon is. Borzasztóan kemény lenne, ha mindig a tavalyihoz hasonlóan alakulna a bajnokság, de igazság szerint nagyon ritkán történik meg olyasmi az F1-ben, szóval remélhetőleg minden rendben lesz” – magyarázta Verstappen.



A Red Bull versenyzője korábban többször hangoztatta, hogy rendkívül sok idejét és energiáját köti le a folyamatosan bővülő versenynaptár, hozzá hasonlóan pedig többen is szóvá tették a hatalmas terhet, amit a növekvő futamszámok rónak a száguldó cirkusz résztvevőire. A 2023-as naptár immár 24 versenyhétvégét foglal magába, Verstappen pedig határozott véleményt formált meg azokkal szemben, akik az intenzívebbé váló nyomás miatt aggodalmaskodnak. „Ha nem vagy felkészülve rá, akkor jobb, ha már most kiszállsz. Úgy értem, mindannyian versenyzők vagyunk és szeretjük, amit csinálunk” – idézi a hollandot a Motorsport.com.

Bár most a pihenésé a főszerep, Verstappen fejben már a következő évadra koncentrál, amiben szerinte az ideinél keményebb küzdelemre késztetik majd őt a riválisok. „Véleményem szerint a 2023-as bajnoki küzdelem szorosabb lesz. Most már mindenki sokkal jobban érti az autókat, idővel pedig közelebb kerülnek egymáshoz a csapatok. Tisztában vagyunk vele, hogy keményen kell dolgoznunk a téli szünetben ahhoz, hogy további teljesítményt találjunk, valamint jobban kiismerjük a gumikat, mert némileg azok is változnak jövőre. Meglátjuk, hogyan tudjuk ezt megvalósítani” – zárta gondolatait a holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: