DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Russell: Máskor Lewis legyőzése vb-címet ér

Büszkeséggel tölti el, hogy megelőzte a hétszeres világbajnokot összetettben, de biztosra veszi a Mercedes-pilóta, hogy a rutinos brit jövőre visszavág. Viszont neki is a vb-cím a célja az F1-ben.

George Russell idén csatlakozott a Mercedeshez a Formula-1-ben, s egyből első közös évükben legyőzte az összetett tabellán Lewis Hamiltont. Erre korábban csak két másik csapattársa volt képes a hétszeres világbajnoknak: 2011-ben Jenson Button, 2016-ban pedig Nico Rosberg előzte meg őt a pontversenyben – utóbbinak ez vb-címet is ért akkor.

Ez utóbbira hívta fel a figyelmet Russell, aki a csapaton belüli sikere ellenére is „csak” a negyedik lett a pilóták értékelésében: „Ha ezt valaki a szezon előtt mondja nekem, hihetetlenül büszke és boldog lettem volna. Elvégre tízből kilenc alkalommal, amikor Lewis Hamilton előtt végzel, valószínűleg világbajnokká válsz” – idézi a fiatal versenyzőt a PlanetF1.com.

russell-hamilton-dppi-2022-f1



A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff a szezonzáró után éppen ezek miatt utalt arra, hogy nincs sok jelentősége egyik pilóta számára sem, hogy Russell végzett előrébb a vb-tabellán. Russell maga is utalt arra, hogy Hamiltonnak nehezebben indult a 2022-es idénye, amikor sokszor ő kísérletezett különböző beállításokkal, amelyekkel úrrá akartak lenni a W13-as problémáin:

„Úgy vélem, egy ilyen szezonban, amikor nem igazán működött az autó, mindannyiunknak megvoltak a maga nehézségei. Nincs kétségem felőle, hogy jövőre valószínűleg visszatér a normál szintjén. Úgy gondolom, nagyon nehezen indult számára az idény, amikor nem alakultak simán a dolgai, míg nekem közben egy kicsit jobban mentek a dolgok. Ez valamelyest megfordult az évad második felében, de ha teljes egészében tekintünk vissza a szezonra, akkor talán ez kiegyenlítette egymást.”

Russell ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a végső célja az F1-ben a vb-cím megszerzése – még ha ehhez rengeteg munka is vár még rájuk:

„Büszkék vagyunk arra, amit Brazíliában elértünk, de azért vagyok itt, hogy megpróbáljak világbajnok lenni, ehhez pedig hosszú út áll még előttünk. Csak annyira vagy jó, mint az utolsó versenyed, márpedig az utolsó futam ez volt itt, Abu Dhabiban. Ötödik helyen zártuk a versenyt, a bajnokságot pedig a negyediken. Büszkeséggel tekintünk majd vissza a szezonra, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy sokat kell még fejlődnünk, ha fel akarjuk venni a harcot Maxszal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: