DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Perez a költséglimitről: Minden kiderül majd a megfelelő helyzetben

Az USA Nagydíj előtti sajtótájékoztatón központi téma volt a Red Bull istálló által átlépett költséglimit kérdése. A mexikói mellett megszólalt a szabályszegés kapcsán Sainz, Bottas és Hamilton is.

A Japán Nagydíjat követően zárult le a Nemzetközi Automobil Szövetség vizsgálata, mely szerint a tavalyi és idei egyéni világbajnoki címet Max Verstappennel megnyerő osztrák istálló kisebb mértékben ugyan, de átlépte a szabályok által megszabott költséghatárt. Az Austinban rendezett futam előtt több versenyzőt is megkérdeztek a Formula.hu részvételével megrendezett sajtótájékoztatón a témában.

Köztük volt az idei rivális Ferraritól Carlos Sainz, aki szerint a kis túllépés is sokat jelent egy autó fejlesztésében: „Ezért volt az, hogy évekkel ezelőtt mindenki 350 milliót költött, vagy az első három csapat 350 milliót költött, most pedig 150-et költünk, hogy ezeket a dolgokat kordában tartsuk” – kezdte a spanyol, aki szerint fontos, hogy a büntetés olyan legyen, hogy egyik csapat se gondolkozhasson el azon, hogy megéri-e kis mértékben átlépni a limitet. „Ha van költségplafon, akkor azt be kell tartani, és remélem, hogy az FIA a megfelelő döntéseket hozza meg annak érdekében, hogy mindenki betartsa azt” – összegezte gondolatait Sainz.



A tavalyi szezonban a Mercedest konstruktőri címhez segítő Bottas egyetértett a Ferrari spanyoljával: „Én személy szerint remélem, hogy szigorú és kemény büntetés lesz, mert ennek nem szabadna megtörténnie. A szabályok azok szabályok” – kezdte a finn, aki szerint néhány millió többlet is nagy különbséget jelenthet, utalva arra, hogy előző csapattársa emiatt bukhatta el az egyéni címet tavaly. „Úgyhogy reméljük, hogy ez egy megfelelő büntetés lesz, ami igazán fáj nekik” – mondta Bottas.

A 2021-ben második helyen záró Lewis Hamilton elmondása szerint elsősorban arra koncentrál, hogy csapata visszatérjen a győzelmekhez, hiszen legutóbb a tavalyi dzsiddai futamon tudott nyerni az istálló. A hétszeres világbajnok nem akar a kérdéssel foglalkozni, azonban megvan az álláspontja: „Nekem megvan a saját véleményem arról, hogy mit és hogyan csináltunk tavaly csapatként és erre nagyon büszke vagyok. És hiszek abban, amit kiérdemeltünk. Ez nem igazán változtat semmin. Szerintem a sportnak tennie kell valamit az ügyben jövőben, mert ha ez ilyen laza, ha lazítanak a szabályok kapcsán, akkor az összes csapat túlköltekezik majd, milliókkal többet költenek és ha csak egy kézre csapást kapnak érte, az nyilvánvalóan nem tesz jót a sportnak. Akkor a jövőben nem is kellene a költségsapka” – fejtette ki gondolatait Hamilton.

A téma középpontjában álló Red Bull versenyzőjét, Sergio Perezt is kérdezték a limittel kapcsolatban: „Nos, mi úgy gondoljuk, hogy beleférünk és hiszünk abban, hogy minden kiderül majd a megfelelő helyzetben. Nyilvánvalóan a csapatomra bízom, hogy az FIA-val megoldják ezt, de a nap végén mindig vannak olyan csapatok, amelyek teljesítményt akarnak tőled elvenni, főleg akkor, amikor nyersz, szóval ez a sport része, és ez mindig is így volt” – nyilatkozta Perez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: