DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

FIA: Két csapat érintett a költségvetési botrányban

Az FIA jelentése szerint két csapat érintett a költségvetési limiteket érintő vizsgálatukban. Egyikük az Aston Martin, amely csak adminisztrációs hibát követett el, a Red Bull viszont tényleg átlépte a 145 millió dolláros keretet.

Némi késéssel, de hétfőn késő délután végre megérkezett az FIA jelentése a cost cap ügyről. Ahogyan már a múlt héten is szárnyra kaptak a hírek, a Red Bull valóban túllépte a 2021-es költségvetési limitet - tudatta hétfőn délután a Nemzetközi Automobil Szövetség. A tavalyi szezonra meghatározott 145 millió dolláros keretet valóban túllépte az osztrák istálló, azonban mindössze kevesebb, mint 5%-kal. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy ezért milyen büntetéssel sújtják a Red Bullt.



Az istállók, ahogyan az FIA kérte, benyújtották a tavalyi költségvetésükről szóló jelentést a bizottság felé, s bizony a Red Bull volt az egyetlen, amely valóban túllépte a 145 milliós sapkát, mivel kiderült, hogy az Aston Martin csak valamilyen adminisztrációs hibát követett el. Ugyan az egyelőre nem hangzott el, hogy milyen súlyú büntetésre számíthat a Red Bull, az valószínűleg nem lesz súyos.

Az FIA vezetősége kijelentette, hogy a költségvetési szabályok kisebb mértékű megsértése valószínűleg pénzügyi bírsággal és/vagy valamilyen sporttal kapcsolatos büntetéssel járhat a legrosszabb esetben is, tehát legfeljebb csökkentik a csapat szélcsatornában vagy egyéb tesztelési lehetőségekkel eltölthető idejét, esetleg a későbbiekben kevesebb összeget használhatnak fejlesztésre, mint a többi istálló. Eleinte az Aston Martin és a Red Bull vezetősége is határozottan tagadta a vádakat, most azonban bebizonyosodott, hogy az osztrákok ténylegesen túllépték a költségvetési limitet illető szabályokat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: