DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen idei tizedik győzelmét aratta hazai pályáján

Az eltérő taktikán lévő Mercedes-duó és a hajrában beküldött biztonsági autó sem ingatta meg a címvédőt, aki bevette Zandvoortot is a Red Bull-lal. Russell és Leclerc még a holland dobogón.

Ahogy az idén már tendencia, gyakorlatilag telt ház előtt került sor a Formula-1-es idény 15. futamára, a Holland Nagydíjra. A hazai közönség nagy örömére Max Verstappen rajtolhatott a pole-pozícióból, miután szombaton századmásodpercekkel ugyan, de legyőzte a Ferrarikat az időmérőn. A regnáló világbajnok maradt is az élen Charles Leclerc előtt, Carlos Sainz mellé azonban kis híján bebújt belül Lewis Hamilton, aminek viszont enyhe összeérés lett az eredménye. Ő nem veszített pozíciót, a csapattárs George Russell azonban igen, miután megelőzte őt Lando Norris, aki így feljött Sergio Perez mögé a hatodik helyre – igaz, ez csak átmeneti volt, néhány kör múlva a mercedeses a honfitársát. Hátrébb Kevin Magnussen mutatott be egy hibát a második körben: lecsúszott a pálya szélére és a falat is megkoccolta, de a mezőny végén folytatni tudta a versenyt.

Verstappen apránként, tizedről tizedre növelte az előnyét Leclerc-rel szemben, míg Sainz még nagyobb ütemben szakadt le az éllovas párosról. Őt viszont szorongatta Hamilton annak ellenére is, hogy a Mercedesek a lágy helyett a közepes gumikon startoltak. Az élbolyból nem meglepő módon Sainz is nyitotta a kerékcserék sorát, ám a Ferrari ismét csúnya bakit követett el, a bal hátsó kereket ugyanis nem vitték ki időben, így rengeteg másodpercet bukott a spanyol. Perez vele együtt ejtette meg a bokszkiállását – át is hajtott a Ferrari kerékpisztolyán, amely esetet vizsgálni is fognak majd utólag –, majd néhány körrel később jött egymás után Leclerc és Verstappen is.

sai-per-pit-1



Ezzel Hamilton és Russell vette át az első két helyet a pályán, hiszen a Mercedesek a közepes keverékű gumikon értelemszerűen elnyújtották az etapjukat. Verstappen viszont a frissebb abroncsokon jóval gyorsabb volt náluk, Russellt a 28. körben utol is érte és megelőzte a holland. Hamiltonnal már nem várta meg ezt a Mercedes, a 30. körben kihozták a hétszeres világbajnokot, aki meg is kapta a kemény gumit. Két körrel később érkezett Russell is ugyanilyen taktikával, a két brit a negyedik-ötödik helyre jött vissza, átugorva az említettek miatt Sainzt.

Hamilton elképesztő tempót diktált a kiállása után, gyorsan utolérte Perezt, aki az első támadást még egy megcsúszással együtt is kivédekezte, a másodikat azonban már nem tudta – pedig a bokszból éppen kijövő Sebastian Vettel is megzavarta a britet, aki a német miatt értékes másodperceket is veszített. Russell nem sokkal később követte csapattársa példáját, ő is megelőzte Perezt, így már a harmadik-negyedik helyen haladt az eltérő stratégián lévő Mercedes-duó. Perezt hamarosan hozták is a második cserére, majd utána a Ferrarik is, akik sem tempóból, sem gumikopásból harcban sem tudtak lenni a győzelemért.

A lapokat aztán Yuki Tsunoda kavarta meg: a japán kétszer is leparkolt a pályán egyelőre megmagyarázhatatlan hibából kifolyólag – a kettő között a bokszot is megjárta az AlphaTauri versenyzője –, a másodikkal pedig már virtuális biztonsági autós fázist váltott ki. Ezzel Verstappen, Hamilton és Russell is „olcsóbb” kerékcserét kapott, kevesebb időveszteséggel álltak ki ismét a bokszba (a Mercedes tehát váltott egyről kétkiállásos taktikára), az viszont eltérés volt, hogy a Red Bullra kemény, a Mercedesekre viszont közepes gumik kerültek fel a futam utolsó harmadára.

verstappen-redbull-zandvoort-futam

Ezzel azonban még nem volt vége a fordulatoknak: Valtteri Bottas Alfa Romeója megállt a célegyenes végén, emiatt pedig beküldték a „rendes” safety cart is. Verstappen reagált egyből, jött a bokszba a lágy gumiért, a Mercedesek viszont elsőre a pályán maradtak. Egy körrel később viszont Russell kívánságára nála mégis váltottak szintén lágy abroncsra, így ő a holland mögé került. Hamilton, Verstappen, Russell, Leclerc, Perez, Sainz sorrend alakult ki tehát – miközben a spanyolnál még volt egy potenciális veszélyes kiengedés is, amikor majdnem ütközött az egyik Alpine-nal a bokszutcában.

A biztonsági autó 12 körrel a vége előtt állt ki a mezőny elől, Verstappen pedig nem sokat teketóriázott: már a célegyenesben megelőzte az újraindítást nem épp a legjobban megejtő Hamiltont és visszaállt az élre. Hamiltont ráadásul a hollandhoz hasonlóan vadonatúj lágy abroncsokon érkező Russell és Leclerc is megelőzte, így néhány kör alatt visszacsúszott a negyedik pozícióba. Mögöttük Sainz és Perez bonyolódott csatába: a spanyol az újraindításnál előzte meg a mexikóit, aki később próbált visszatámadni – pedig szüksége már nem lett volna rá, mivel addigra a Ferrari pilótája öt másodperces büntetést kapott a bokszutcai incidensért.

Verstappen eközben senkitől sem zavartatva nyert, idén már tizedik győzelmét aratva, ráadásul még a leggyorsabb körért járó bónuszpont is az övé lett. Russell és Leclerc révén egy-egy Mercedes és Ferrari is felfért a dobogóra, majd jött Hamilton, míg Sainz hiába futott be ötödikként, Perez, a középmezőny legjobbja posztot a 13. rajthelyről is elhozó Fernando Alonso, valamint Lando Norris is befért a spanyol elé – sőt, Esteban Ocon is csak két tizeddel csúszott le erről. A pontszerzők sorát Lance Stroll zárta az Aston Martinnal. Folytatás alig egy hét múlva a monzai Olasz Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull  
2. George Russell Mercedes 4.071
3. Charles Leclerc Ferrari 10.929
4. Lewis Hamilton Mercedes 13.016
5. Sergio Pérez Red Bull 18.168
6. Fernando Alonso Alpine/Renault 18.754
7. Lando Norris McLaren/Mercedes 19.306
8. Carlos Sainz Jr. Ferrari 20.916
9. Esteban Ocon Alpine/Renault 21.117
10. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 22.459
11. Pierre Gasly AlphaTauri/Red Bull 27.009
12. Alexander Albon Williams/Mercedes 30.390
13. Mick Schumacher Haas/Ferrari 32.995
14. Sebastian Vettel Aston Martin/Mercedes 36.007
15. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 36.869
16. Zhou Guanyu Alfa Romeo/Ferrari 37.320
17. Daniel Ricciardo McLaren/Mercedes 37.764
18. Nicholas Latifi Williams/Mercedes 1 kör
  Valtteri Bottas Alfa Romeo/Ferrari Kiesett
  Yuki Tsunoda AlphaTauri/Red Bull Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: