DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Marko: A Red Bull nem állna Gasly útjába

Az energiaitalosok tanácsadója Zandvoortban leszögezte, hogy a Red Bull nem fog akadályt gördíteni Pierre Gasly esetleges távozása elé, amennyiben az Alpine teljesíti feltételeiket.

A Holland Nagydíj pénteki napján hivatalossá vált, hogy az F1 szerződéseket vizsgáló bizottsága (CRB) Oscar Piastri McLarennel kötött szerződését ítélte érvényesnek, a wokingiak pedig ezt követően be is jelentették, hogy az F2 tavalyi bajnoka 2023-ban náluk debütálhat majd a királykategóriában. Ezzel az is hivatalossá vált, hogy az Alpine-nak új versenyző után kell néznie Piastri, valamint Fernando Alonso távozása után.

A hírek szerint a legnagyobb eséllyel Gasly pályázik a szabadon maradt ülésre, annak ellenére, hogy jelenlegi csapata, az AlphaTauri júniusban bejelentette, hogy a francia 2023-ban is a csapat versenyzője marad. Helmut Marko Zandvoortban azonban elárulta, hogy a Red Bull nem akadályozná Gasly távozását, amennyiben sikerül megegyezniük bizonyos kondíciókban: „Érvényes szerződésünk van vele 2023-ra, de folynak megbeszélések. Ha teljesítik a feltételeinket, akkor nem állunk az útjába. Számára egy valóra vált álom lenne egy francia gyári csapat színeiben versenyezni. Mindazonáltal bizonyos kérdésekben még nem egyeztünk meg” – idézi az osztrák szakembert a Motorsport.com.



Gasly távozása esetén a francia helyét a pletykák szerint az IndyCarban versenyző Colton Herta foglalhatja el: „Gondolkodtunk már ezen a kérdésen, de még semmit sem szeretnénk bejelenteni. Van néhány juniorversenyzőnk, akik szuperlincensszel rendelkeznek, a tartalékversenyzői pozícióra valószínűleg közülük választanánk. Ő már teljesített egy F1-es tesztet, és jól vezetett” – utalt Hertára Marko. „Ugyanakkor nem szeretnék belemenni a részletekbe, meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

Az AlphaTauri ülésére azonban mások is pályáznak, például az a Mick Schumacher, aki várhatóan az idény végén megszakítja együttműködését a Ferrarival, ezzel pedig vélhetően a Haas csapatától is távoznia kell: „Ő Ferrari-junior, legalábbis az volt. Ezért nem kerestük őt soha. Nekünk is van saját programunk, és természetesen elsősorban a saját versenyzőinket preferáljuk” – zárta gondolatait Marko, aki arra azonban nem tért ki, hogy szabadúszóként leülnének-e tárgyalni az ifjú Schumacherrel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: