DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Döntés és bejelentés: Piastri a McLarené

Arra jutott az FIA szerződéseket vizsgáló bizottsága, hogy az ausztrálnak csak a wokingiakkal kötött kontraktusa érvényes, így a tavalyi F2-es bajnok náluk versenyezhet a következő két évben.

Egy hónapba robbant ki talán a 2022-es szezon legnagyobb botránya, amikor Fernando Alonso váratlan átigazolása után az Alpine előbb bejelentette Oscar Piastrit a spanyol helyére, majd nem sokkal később az ausztrál a közösségi oldalain jelezte, hogy nem írt alá semmilyen szerződést a franciákkal. Mindennek az oka az volt, hogy menet közben Piastriék már a McLarennel is megállapodott – ez pedig azt jelentette, hogy az ügy az FIA szerződéseket elismerő bizottsága elé került, ők voltak hivatottak eldönteni, melyik alakulattal kötött kontraktusa érvényes az ausztrálnak.

A meghallgatást hétfőn tartották, de egészen péntekig kellett várni arra, hogy ítéletet hirdessenek. Nos, a CRB úgy találta, hogy Piastri szerződései közül csak a McLarennel kötött érvényes, amelyet idén július 4-én írtak alá a felek (azaz jóval hamarabb, mint hogy eldőlt volna Alonso sorsa, ráadásul akkortájt folyamatosan azt kommunikálta Daniel Ricciardo is, hogy maradni fog náluk), ennek értelmében pedig a tavalyi Formula-2-es bajnok a wokingiaknál fog versenyezni 2023-ban és 2024-ben.

piastri-dppi-f1



A bizottság döntésével gyakorlatilag egyidejűleg a McLaren is bejelentette egy közleményben, hogy leigazolták Piastrit, azaz ő veszi át a távozó Daniel Ricciardo helyét Lando Norris csapattársaként. A közlemény többéves szerződést említ a fiatal versenyző esetében, de a CRB ítéletéből kiderült, hogy két évről van szó.

Ami fontos különbség az augusztus eleji Alpine-bejelentéshez képest, hogy ezúttal maga Piastri is megszólalt a kommünikében: „Rendkívül izgatott vagyok, hogy egy olyan komoly presztízzsel bíró csapatnál mutatkozhatok be a Formula-1-ben, mint a McLaren, és nagyon hálás vagyok a lehetőségért, amit kínáltak. A csapatnak nagy hagyománya van abban, hogy lehetőséget adnak fiatal tehetségeknek, és már várom, hogy keményen dolgozhassak Lando oldalán azon, hogy a mezőny elejébe hajtsuk előre az alakulatot. Arra koncentrálok, hogy 2023-ban megkezdhessem az F1-es pályafutásomat papaja színekben” – fogalmazott.

A pilótapiac egyik fontos kérdése tehát eldőlt, így mostantól az lehet a legérdekesebb, hogy vajon kit talál Piastri helyett az Alpine: az egybehangzó sajtóértesülések szerint Pierre Gasly a kiszemelt, sőt állítólag a franciák már meg is állapodtak a Red Bull-lal a pilóta elengedésének feltételeiről. Az ő helyére pedig a pletykák szerint az IndyCarban szereplő Colton Herta érkezhet az AlphaTauritól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: