DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
F1

Legenda, példakép, inspiráció – így búcsúznak a társak Vetteltől

Az F1-es Magyar Nagydíj csütörtöki médianapjának természetesen Sebastian Vettel visszavonulása volt a fő témája: korábbi riválisok és csapattársak beszéltek a németről.

Csütörtökön délben jelentette be Sebastian Vettel, hogy a 2022-es idény végén távozik a Formula-1-ből. Több versenytársa, például Lewis Hamilton és Mick Schumacher a közösségi oldalakon megosztott posztban búcsúzott a négyszeres világbajnoktól, de természetesen a médianapon tartott sajtótájékoztatókon is körbekérdezték a résztvevőket, mit gondolnak a német pilótáról. A regnáló világbajnok Max Verstappen megérti Vettel döntését:

„Végső soron annyi mindent elért ebben a sportban, hogy teljesen érthető, hogy visszavonul. Úgy gondolom, lenyűgöző pályafutása volt. Rengeteg versenyt nyert, ahogy világbajnokságot is. Emellett szerintem természetesen remek nagykövete a sportnak. Várható volt, hogy egyszer vissza fog vonulni, hiszen mindenki öregszik, és nyilván sosem kellemes, amikor elérkezik a pillanat, főleg Seb rajongóinak, de ez van. Úgy vélem, fontos, hogy most élvezze az életet a családjával, mert mindenkinek rendkívül rövid időszak áll a rendelkezésére az életben, hogy elérje mindazokat, amiket elért. Most itt az ideje, hogy jól érezze magát.”

vettel-verstappen-dppi-1



A Vettel mellett a pilóták érdekvédelmi szervezetének, a GPDA-nak a vezetői szerepét betöltő George Russell így nyilatkozott a németről: „Hihetetlen inspirációt jelent és egy elképesztően szerény figura, senkinek nincs egy rossz szava Sebre. Jó móka, ha ott van velünk. Biztos, hogy már várja előbb a szezon második felét, majd mindazt, amit eltervezett a jövőre nézve: család, gyerekek, feleség – biztos vagyok benne, hogy nem fog leállni. Ahogy mondtam: inspiráló.”

Vettel jelenlegi astonos csapattársa, Lance Stroll nevetve megjegyezte, hogy a hosszú megbeszélések nem fognak hiányozni neki, de persze elismerően beszélt kollégájáról: „Rengeteg dolgot ért el ebben a sportban, nagyszerű csapattárs. Nagyon élveztük a közös munkát Sebbel az elmúlt egy-másfél évben. Úgy vélem, lezárja életének ezt a fejezetét, de várja otthon a családja és egyéb dolgok az életben, szóval a legjobbakat kívánom neki. Hihetetlen karrierje volt.”

Daniel Ricciardo 2014-ben a már akkor is négyszeres vb-győztes mellé igazolt a Red Bullhoz, elmondása szerint megtiszteltetés volt Vettel mellett versenyeznie: „Bizonyos szempontból szomorú, hiszen igazából egy legendáját veszítjük el a sportnak. Megtiszteltetés volt a mellette töltött idő. Szóval egyszerre vagyunk szomorúak, de örülünk is neki, hogy elkezdődhet az élete ’második fejezete’. 2014-ben csapattársak voltunk, de már előtte is láthattam, hogyan dolgozik, ami rendkívül volt. Rengeteg jó tulajdonsága van, maga mögé tudja állítani az embereket, emellett nagyon egyenes is. Klassz srác. Nyilvánvaló, hogy hiányozni fog, de a legjobbakat kívánjuk neki.”

vettel-ricciardo-dppi-2

Red Bull-neveltként Carlos Sainz is dolgozott együtt Vettellel, de már a saját F1-es szerepvállalása előtt is felnézett a németre: „Számomra a kezdetektől, még az F1-be kerülésem előtt is példakép volt. Megtiszteltetés volt, hogy szimulátorversenyző lehettem a csapatánál, amikor a csúcson volt, és láthattam, mennyire profi.”

Esteban Ocon a következőket mondta el Vettelről: „Először is, nagyon sajnálom, hogy távozik. Beszéltem vele néhány hete, és nem ez volt a gondolatom, amikor a jövőjéről meg ilyesmikről beszéltünk. Remélem, élvezni fogja a visszavonulást és boldog lesz abban, amit csinálni fog. Remek nagykövetünk volt nekünk, versenyzőknek, felemelte a hangját a biztonságunkkal vagy bármivel kapcsolatban, ami nem tetszett. Remélem, nem távolodik el túlságosan a paddocktól.”

Kevin Magnussen is legendának nevezte Vettelt, s az egyik olyan pilótának, akire felnézett. Valtteri Bottasnak pedig a Mercedesnél töltött évek alatt többször is lehetősége nyílt az akkor ferraris német ellen harcolnia, ezt az időszakot így elevenítette fel a finn: „Nagyon jó volt vele és ellene versenyezni. Mindig megvolt a kölcsönös tisztelet, keményen, de általában fair módon versenyeztünk. Nagyon élveztem a csatákat vele. Meg összességében is egy kedves srác, és az egyik versenyző, aki nem fél felemelni a hangját bizonyos témákban. A megfelelő témákra használja ezt a platformot, ezért tisztelem őt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: