DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Brawn: Jövőre hat sprint jöhet

Továbbra is rendkívül elégedett a tavaly kipróbált újítással az F1 sportért felelős igazgatója. A versenyzők által megfogalmazott kritikák pedig nem hatják meg.

Ross Brawm a kezdetektől egyike volt azoknak, akik lelkesedtek a sprintkvalifikációs formátum iránt, és a tavalyi tesztüzem után örömmel jelentette be, hogy 2022-ben sem maradunk nélküle. Az idei első, Imolában rendezett sprint tartogatott érdekességeket, főleg a végén, így Brawn újabb sikernek könyveli el a látottakat.

„A versenyzők csak versenyzők, nem fogják lazán venni a versenyt, ma sem történt ez meg. Szerencsések voltunk, a gumik pedig tökéletesek voltak, mert koptak, és mivel a versenyzőknek egy lövésük volt, muszáj volt életben tartaniuk őket. Nagyon elégedett vagyok a sprinttel, igazán szórakoztató volt, sok csata, rengeteg előzés. Megmutattuk, hogy az autók tényleg képesek követni egymást. Persze, mondhatnánk, hogy a DRS volt az oka, de azt sem tudod használni, ha nem vagy elég közel. Összességében ez egy siker volt” – hangzottak az első gondolatai a Max Verstappen győzelmével végződő esemény után.

Ami olyannyira lenyűgözte, hogy az F1 vezetőségének soron következő, keddi ülésén tervezi is javasolni a „sprintnaptár” bővítését. „Kedden tárgyalunk arról, hogy hatra emeljük a sprintek számát jövőre. Szerintem a csapatok is látják, mennyire sikeres, és hogy ezekhez az új autókhoz mennyire passzol. Optimista vagyok a tekintetben, hogy érzékelik az értékét, és hogy mennyit ad ez a rajongóknak” – folytatta Brawn, akiről köztudott, hogy a kezdetektől a hat sprintet támogatta.



Bár nem zárja ki, hogy a formátum még további módosításokon fog átesni, először mindenképpen a mennyiségüket szeretné fixálni. Inkább a menet közbeni finomhangolás híve. „Most csak azt szeretném, hogy legyen biztos a hat verseny. Ha pedig úgy érezzük, hogy bármin változtatnunk kellene a formátumot illetően, akkor majd átgondoljuk. A hat futamot elég, ha csak a többség támogatja, a formátum változtatásához viszont a túlnyomó többség, vagyis nyolc csapat beleegyezése kell. Szerintem legyünk túl először az egyszerű dolgokon, és majd utána fejleszthetjük tovább” – fogalmazott.

Nem mindenki volt ilyen lelkes a szombati nap végén, a 11. helyről induló, és ott is célba érő George Russell például úgy érezte, inkább csak körbe-körbe autózás volt ez, és nem jutottak vele egyről a kettőre. Brawn a kritikát hallva csak legyintett, szerinte Russellnek nem is a sprinttel van a legfőbb baja. „Bármikor, amikor valamelyik pilótámnak rossz autója volt, panaszkodott a verseny miatt. Szóval szerintem George véleménye vagy a mezőny hátsóbb régióiban autózók véleménye nem olyan, amire mi kíváncsiak vagyunk. Az igazán versenyképesek érdekelnek minket, az élmezőnyben vagy középmezőnyben küzdők” – reagált a fiatal brit szavaira Brawn, aki leszögezte, természetesen meghallgatnak mindenkit, de a sereghajtók kritikáját helyén kezelik majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: