DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen a hajrában kapta el Leclerc-t

A startnál ugyan elveszítette a vezetést, az utolsó előtti körben viszont visszaelőzte ferraris riválisát, így a címvédő nyerte az imolai sprintet. Perez a dobogón, Sainz a negyedik helyig jött fel.

Szombat délután elérkezett az idő a 2022-es Formula-1-es szezon első sprintjére az Emilia-Romagna-i Nagydíjon, ahol ugyan nyomokban felhős volt az égbolt, de száraz pálya fogadta a mezőnyt. A pole-pozícióból a pénteki időmérő megnyerése után Max Verstappen vághatott neki a 21 körös távnak, a startot azonban sokkal jobban kapta el Charles Leclerc, aki már az első méterek után átvette a vezetést.

Mögöttük Lando Norris megőrizte a harmadik helyét, s a többséggel ellentétben a közepes gumikat választó Kevin Magnussen is a negyediket, miután kivédte Sergio Perez és Daniel Ricciardo támadásait. Közöttük is már volt összeérés, hátrébb viszont történt egy „igazi” baleset is: Pierre Gasly és Guanyu Zhou ütközött, a kínai Alfa Romeója a falba is csapódott – alig fél kör után érkezett a biztonsági autó.

verstappen-leclerc-redbull-imola-sprint



A verseny az ötödik körben indult újra: Leclerc maradt az élen Verstappen, Norris, Magnussen és Perez előtt. Hátrébb Carlos Sainz igyekezett feljebb zárkózni az időmérős autótörése után: két helyet már a safety car-fázis előtt javított, majd Fernando Alonsót is levadászta. Miután a DRS-t is lehetett már használni, Perez is előzésekbe kezdett: előbb Magnussent, majd Norrist kapta el, így a mexikói feljött a harmadik pozícióba. Magnussent később Ricciardo és Sainz is lenyomta, sőt a ferraris aztán a McLaren ausztrálját is megelőzte, így a táv kétharmadánál már az ötödik helyen haladt a spanyol.

Eközben az élen Leclerc sokáig egy-másfél másodperc között tartotta a távolságot Verstappenhez képest, öt körrel a vége előtt azonban másodpercen belülre egerészte magát a holland, így már nyithatta a hátsó szárnyát a célegyenesben. Az utolsó előtti kör elején meg is tudta támadni Leclerc-t a holland, aki megelőzte ellenfelét – ezzel pedig megnyerte a sprintet, így vasárnap az övé lesz az első rajtkocka, nem mellesleg a sprint elsőségéért járó nyolc pontot is bezsákolta. Leclerc bejött másodiknak, Perez harmadiknak, Sainz pedig végül egészen a negyedik helyig zárkózott fel a másik Ferrarival. A két élcsapat duója mögött a McLarenek következtek Norris, Ricciardo felállásban, pontot pedig Valtteri Bottas és Magnussen gyűjtött még.

A tényleges futam vasárnap 15 órakor rajtol Imolában.

A sprint végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull  
2. Charles Leclerc Ferrari 2.975
3. Sergio Pérez Red Bull 4.721
4. Carlos Sainz Jr. Ferrari 17.578
5. Lando Norris McLaren/Mercedes 24.561
6. Daniel Ricciardo McLaren/Mercedes 27.740
7. Valtteri Bottas Alfa Romeo/Ferrari 28.133
8. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 30.712
9. Fernando Alonso Alpine/Renault 32.278
10. Mick Schumacher Haas/Ferrari 33.773
11. George Russell Mercedes 36.284
12. Yuki Tsunoda AlphaTauri/Red Bull 38.298
13. Sebastian Vettel Aston Martin/Mercedes 40.177
14. Lewis Hamilton Mercedes 41.459
15. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 42.910
16. Esteban Ocon Alpine/Renault 43.517
17. Pierre Gasly AlphaTauri/Red Bull 43.794
18. Alexander Albon Williams/Mercedes 48.871
19. Nicholas Latifi Williams/Mercedes 52.017
  Zhou Guanyu Alfa Romeo/Ferrari  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: