DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Perez a delfinezésről: „Akár a látásunkat is elveszíthetjük”

Komolyan aggódik a versenyzők egészségéért Sergio Perez. A Red Bull mexikói pilótája szerint a delfinezés jelensége jelentős fizikai gondokat okozhat, ami a látásukra is hatással lehet időnként.

Az új aerodinamikai szabályoknak köszönhetően jött létre idén szinte minden csapat autójánál a delfinezésnek nevezett jelenség, amikor a versenygépek erősen pattogni kezdenek az egyenesekben. Ez bizonyos istállóknál komoly fejtörést okoz, mások viszont csökkenteni tudták ennek a hatását.

A probléma a köridőkben is mérhető, de a pilóták számára is nagyon kellemetlen. Erről legutóbb Sergio Perez beszélt a Marca nevű lapnak, a mexikói versenyző pedig komoly dolgokat említett.



„Eléri az ember a 300 km/h-s sebességet, és ekkor jelentkezik a probléma. Ezekkel a gondokkal akár el is veszíthetjük a látásunkat a féktávon, és nem tudjuk megfelelően pozícionálni az autót. Bonyolult dolog ez, különösen a versenyeken. Ha DRS nélkül mész, akkor igazán érezhető az autón, hogy egyes pillanatokban szinte vezethetetlenné válik” – mondta Perez.

A spanyol lap ezzel kapcsolatban egy idegsebészt is megkérdezett, aki főként a nyaki izmok erősítésének fontosságát emelte ki.

„Az biztos, hogy a versenyzőknek továbbra is intenzíven kell majd dolgozniuk a nyaki izmaikon. Ez a fajta, ismétlődő pattogó fejmozgás idővel nyaki szalag, vagy éppen porckorongsérülésekhez vezethet” – idézte a Marca Dr. Pablo Clavel szavait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: