DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alapítványt hoz létre Mazepin az eltiltott sportolókért

A Haastól távozó orosz pilóta mondta, hogy lesz még mondanivalója, szerdán pedig sajtótájékoztatón beszélt arról, hogyan is jutott idáig a karrierje, illetve egy új projektet is bejelentett.

A február 24-én kitörő orosz-ukrán háború, bármennyire nem szeretnénk a politikát a sportba vegyíteni, éreztette hatását a Formula-1-ben is. A leginkább érintett csapat a Haas volt, melynek főszponzora az orosz Uralkali, Dmitrij Mazepin cége. Az Oroszországot sújtó szankciók elől ők sem menekülhettek, így a barcelonai szezon előtti teszt harmadnapjára már el is tüntették a szponzorfeliratokat az autóról, nem sokkal később pedig a szerződésbontást is bejelentették.

Ugyan az FIA nem tiltotta ki sorozataiból az orosz versenyzőket, ifjabb Mazepinnek, Nyikitának így sem volt maradása a Haasnál: a szponzorpénz nélkül őt sem tartották meg, helyettesét pedig a bahreini tesztre már meg is nevezték; hogy ki kapja az ülését 2022-ben, az még nem végleges. Mazepint sokan támadták a háború kezdete óta, ám épp annyian támogatták is, amit ő közösségi oldalán meg is köszönt. Elbocsátása után azonban sejtelmesen annyit írt, lesz még mondanivalója. Szerdán pedig sajtótájékoztatót tartott, melyen virtuális formában a Formula.hu is jelen volt.

„Először is azt szeretném mondani, hogy megértem, hogy a világ már nem olyan, mint két héttel ezelőtt. Nekem is, akárcsak nektek, fájdalmas időszak volt ez. Akik nem a világ ezen részén élnek, csak egy részét látják mindennek. Számunkra Oroszországban és Ukrajnában ez sokkal többrétegű. A konfliktus mindkét oldalán vannak szeretteim” – kezdte Mazepin, aki hivatalosan továbbra sem szeretett volna állást foglalni és bármelyik fél oldalára állni. Azzal kapcsolatban, hogy mi zajlott le a színfalak mögött, már szolgált némi információval.



„Az egyetlen ok, amiért beszélek ma, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba és így zárhassak le egy fejezetet az életemben, a következőt pedig reménnyel kezdhessem. A Haas egyik ügyvédje levélben értesített a szerződésem felbontásáról. Ezt megelőzően az FIA, pontosabban a Motorsport Világtanács úgy határozott, hogy én és más orosz pilóták versenyezhetünk semleges színekben. A Haas semmilyen döntést nem vett figyelembe, ami a sport vezetőségétől vagy bármilyen hatóságtól érkezett. Természetesen ezt én nem érzem igazságosnak” – fogalmazott az orosz, aki megkérdőjelezte, jogában áll-e bárkinek elvenni a másiktól az álmait.

„Tehát kérdezem: tényleg nincs helye a semlegességnek a sportban? Egy sportolónak nincs joga ahhoz, hogy a véleményével távol maradjon a nyilvánosságtól? Valóban büntetni kell ezért egy sportolót? Mit szeretnénk, hogy a sport csak egy újabb politikai platform legyen? Mindannyian tudnánk példát mondani, amikor egy ország megtagadta, hogy egy másik ellen versenyezzen, pusztán a politikai nézeteik miatt. Az 1980-as években sportolók egész generációja veszítette el az álmát és az esélyt, hogy a legmagasabb szinten versenyezhessenek, csak azért, mert az országok bojkottot hirdettek. Tényleg ilyennek szeretnénk látni a sportot, vagy azt akarjuk, hogy inkább összehozza az embereket? Az elmúlt napok tapasztalata nagyban hozzájárult ahhoz, hogyan gondolkodom erről” – vezetett fel aztán Mazepin egy nagy bejelentést.

„A mai napon bejelentem, hogy megalakul egy alapítvány, amely azokat a sportolókat segíti, akik politikai okokból, önhibájukon kívül elvesztették az esélyt arra, hogy a legmagasabb szinten versenyezhessenek. Az Uralkali fogja támogatni, abból a pénzből, amelyet eredetileg az F1-es szponzorációs célokra szánt volna idén. Az alapítvány neve Együtt versenyzünk [We Compete As One]” – közölte a fiatal orosz. A név kísértetiesen hasonlít a Formula-1 We Race as One-kampányára, Mazepin azonban tagadta, hogy a névválasztás bármiféle válasz lenne a száguldó cirkusznak. Mint részletezte, az alapítvány többek között munkakeresésben, illetve jogi és pszichológiai tanácsadásban lesz a sportolók segítségére, nemzetiségtől függetlenül.

„Az ajtónk nyitva áll mindenki előtt” – jelentette ki. „Mindannyian tudjuk, hogy egy sportoló karrierje rövid, és rengeteg áldozattal jár, hogy a legmagasabb szinten teljesítsen. Amikor a cserébe kapott jutalom elveszik, az megsemmisítő érzés, és senki nem gondol arra, mi lesz ezekkel az emberekkel ezután. Én erre fogok koncentrálni. Az alapítványt azért hoztuk létre, hogy segítse azokat az embereket, akik hozzám hasonló szituációba kerültek. Én már negyedik napja vagyok ebben a helyzetben, és biztosan állíthatom, hogy senki nincs, aki segítsen és megvédjen minket. Így én akarok az első lenni, aki ezt megteszi.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: