Steward
Szikora Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. augusztus 15. hétfő
F1

Marko: Nem egyformán kezelnek minket

A Red Bull F1-es tanácsadója nem ért egyet azzal, hogy Hamilton több incidenst is megúszott szankció nélkül Szaúd-Arábiában: szerinte egyirányú a bíráskodás a két vb-rivális csapat viszonylatában.

Több ütközetet is hozott Max Verstappen és Lewis Hamilton között a Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj. A két vb-aspiráns az első újraindításnál is összecsapott, amikor a brit lerajtolta ellenfelét, aki viszont kívülről, a pályán kívülre kerülve vagy az ő álláspontjuk szerint oda szorítva verte vissza a támadást. Emiatt az újabb startnál a Mercedes mögé is utasították, később azonban Hamilton egy VSC-fázis után ismét előzéssel próbálkozott, ám Verstappen akkor is úgy védekezett, hogy leszaladt a pályáról.

Ez utóbbi miatt a Red Bull-os át is akarta adni a pozícióját Hamiltonnak, aki azonban szintén lassított, majd végül neki is ment hátulról riválisa autójának. Christian Horner sem értette a hétszeres világbajnok manőverét, de nála is tovább ment az energiaitalosok tanácsadója, Helmut Marko, aki több megmozdulását és az ezzel kapcsolatos büntetések elmaradását is kritizálta Dzsiddában:

hamilton-verstappen-redbull-dzsidda-race-1„A mérnökeink készülnek, hogy bebizonyíthassuk, hogy Max egyenletesen fékezett, és nem féktesztelte Hamiltont, ahogy azt ő állította” – nyilatkozta Marko a Motorsport.com hasábjain. „Aztán belement hátulról az autónkba, sajnos ejtett is két vágást a hátsó gumin. Olyan komoly volt a kontakt, hogy utána már nem tudtunk támadni, lassítanunk kellett. Ez volt az egyik dolog. A másik, hogy a második újraindításnál Hamilton több mint tíz autónyival lemaradtam. Minket anno megbüntettek Budapesten, amikor Sebastian csinálta ezt” – utalt a 2010-es hungaroringi versenyre. „Ezzel jobban fel tudta készíteni a gumikat a rajtra. Utána le is szorította Maxot, mégsem volt semmi reakció. Szóval úgy érezzük, nem egyformán kezelnek minket.”

Marko arra is rámutatott, hogy Hamiltont szombaton a harmadik szabadedzés után két incidens miatt is vizsgálták, ám végül mindössze egy megrovással megúszta őket. „Ez nagyon egy irányba mutató bíráskodás” – jelentette ki a szakember, aki arra a felvetésre is reagált, hogy Hamilton szerint Verstappen átlépte a határokat a vasárnapi futamon: „Nem hiszem, hogy oka lenne rá, hogy lenyugodjon. Ez a meccs a Mercedes és a Red Bull között, Max és Lewis között zajlik. És emlékezzünk, mi történt Silverstone-ban és Budapesten. Ezeket se feledjük el.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: