DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Marko belebegtette, de nem fellebbezett a Red Bull

Egy megrovással megúszta Lewis Hamilton a dzsiddai harmadik edzés utáni dupla felügyelői vizsgálatot, s ezt végül Helmut Marko első nyilatkozata ellenére is annyiban hagyta a rivális csapat.

FRISSÍTÉS: Az FIA nem sokkal a cikk élesítése után közölte, hogy a Red Bull a fellebbezési határidő végéig nem nyújtott be kérelmet ez ügyben, így lezártnak tekinthetők a büntetések. Az alábbiakban az eredeti cikk olvasható.

Két incidens miatt is vizsgálták Lewis Hamiltont a Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj időmérőjét megelőzően. Egyfelől állítólag figyelmen kívül hagyott egy dupla sárga zászlós jelzést, ám ez alól felmentették, mivel kiderült, hogy csak véletlenül nyomták be a jelzést, s kevesebb mint egy másodpercre, így mire a brit odaért az adott pontra, már nem világított a panel.

Másfelől Nyikita Mazepint tartotta fel szintén a harmadik szabadedzésen, ám ott inkább a csapatot látták hibásnak, így a Mercedes 25 ezer eurós pénzbírságban részesült, míg a pilóta „csak” megrovásban – igaz, idén már ez a második volt neki, s a harmadik után automatikusan tízhelyes rajtbüntetés jár.

marko-2021-dppi



Dzsiddában viszont így megúszta a hátrasorolást a vb-aspiráns brit – legalábbis egyelőre. A Red Bull ugyanis a jelek szerint élni fog a kései ítélethozatal miatt meghosszabbított fellebbezési idő lehetőségével:

„Fellebbeztünk a döntés ellen” – nyilatkozta a Servus TV-nek Helmut Marko tanácsadója, aki Max Verstappen két héttel ezelőtti dupla sárga zászlós incidensére és az azért kapott öt rajthelyes büntetésére célozgatott: „Katarban Max öt rajthelyes büntetést kapott, itt meg hirtelen a sárga zászló már nem sárga zászló. Máshogy értelmezték a dolgokat. De ez nem mehet így tovább, hogy önkényesen értelmezzük a dolgokat.”

Az esetleges fellebbezésről amúgy Verstappent is megkérdezték a szaúdi időmérő utáni sajtótájékoztatón: a holland szerint a katari felügyelők világossá tették számára, mi jár sárga zászlós kihágásokért, de a csapatára bízza a dolgot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: