DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Téves riasztás miatt úszta meg Hamilton

Véletlenül nyomták be a dupla sárga zászlós jelzést, amely miatt vizsgálták a Mercedes címvédőjét, akit így nem is büntettek. A Mazepin-feltartás miatt megrovást kapott a brit.

Két ügyben is vizsgálták Lewis Hamiltont a Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj harmadik szabadedzését követően. Első körben azért idézték be a felügyelők, mert állítólag figyelmen kívül hagyta a dupla sárga zászlós jelzést.

hamilton-dzsidda-fp3-dppi



Nos, a felügyelők végül nem büntették meg a hétszeres világbajnokot – az indoklás szerint mégpedig azért, mert nem is volt dupla sárga zászlós jelzés érvényben! A stewardok közleményéből ugyanis kiderül, hogy véletlenül aktiválták a sárga zászlós jelzést a 6-os számú fénypanelnél, méghozzá kevesebb mint egy másodpercig, így mire Hamilton arra a pontra ért, már ki is aludt, s a kormányának kijelzőjére sem érkezett sárga fényjelzés a belső kamerás felvételek tanúsága szerint.

A másik ügy a közvetítésben is látott Nyikita Mazepin-incidens volt: az orosz újonc kis híján felöklelte az egyik beláthatatlan kanyarban a lassan haladó Mercedest. Hamiltont ez ügyben már elmarasztalták a felügyelők: egy megrovást osztottak ki a britnek – a másodikat a szezon során, a harmadik után automatikusan tízhelyes rajtbüntetés járna –, így a hátrasorolást megúszta, míg a Mercedes 25 ezer eurós pénzbírságot kapott.

A stewardok magyarázata szerint a csapat a 2-es kanyarban figyelmeztette a pilótát az orosz érkezésére, majd legközelebb már csak akkor, amikor a címvédő mellé ért a Haas. A felügyelők szerint a dzsiddai pályán nehéz a tükröket használni a beláthatatlan kanyarok miatt a hátulról érkező autók pozíciójának felmérésére, így hatványozottan fontos a csapat kommunikációja, ezért rótták ki a fentebbi büntetést – viszont hangsúlyozzák, hogy ezt más helyszíneken nem lehet precedensként használni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: