DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Horner: Ez az, amit vártunk Checótól

Jól alakult a Red Bull Török Nagydíja. Ugyan a győzelmet nem szerezték meg, de a dobogó másik két helye az övék lett, és megint jobban dolgoztak, mint a Mercedes.

Ha csak a győztest nézzük, akár a Mercedes napjának is tűnhet a Török Nagydíj vasárnapja. Ha azonban a dobogóra, vagy az első ötre pillantunk, láthatjuk, hogy az Ezüst Nyilak igazán csak Valtteri Bottasnak örülhettek. A világbajnoki címért harcban lévő Lewis Hamiltonnal a csapat újfent komoly stratégiai hibába szaladt bele, így a kármentés visszafelé sült el, legalábbis abban a tekintetben, hogy hátrafelé kellett figyelnie, nem előre, a Red Bullokra.

A Honda tiszteletére átfestett autókban a páros remekelt, nemcsak Max Verstappen hozta a kötelezőt, de Sergio Perez is tette, amit tennie kellett. Bár a konstruktőri pontversenyben továbbra is csak a második helyen áll a csapat, és még a dupla dobogóval sem hoztak el több pontot, mint ellenfeleik, egyéniben Verstappen átvette a vezetést, hat egységgel.

A csapatfőnök Christian Horner éppen ezért nem is lehetett volna elégedettebb; persze még több pont mindig jól jönne, de a vasárnapi körülmények között igenis örülni kell annak, hogy kifizetődtek a döntéseik. Pénteken még nem is voltak teljesen rendben az autóval, elsősorban Verstappenével, de a csapattagok fáradhatatlanul csak versenyképessé tették őket, a jutalom pedig nem maradt el. „A mérnökök remek munkát végeztek, pénteken még egy kicsi hiányzott. Két autóval ott vagyunk a dobogón, az egyéni bajnokságban visszavettük a vezetést, összességében ez egy pozitív nap számunkra” – nyilatkozta a futam után.



A Mercedesszel ellentétben ők jól döntöttek, és akárcsak Szocsiban, ez most is pódiumot ért nekik, bár Horner elismerte, a két héttel ezelőttihez hasonlóan ezúttal sem volt egyszerű dolguk. Megérti riválisaik dilemmázását. „Nem állnak rendelkezésre azok az információk, ami alapján a Mercedes végül behívta őt. Az biztos, hogy trükkös volt odakint. Egy ponton mi is azon gondolkodtunk, hogy elmegyünk a végéig, kiállás nélkül. De aztán úgy éreztük, nincs elég gumink hozzá, ezért cseréltünk. Nehéz ez, mert ha kint maradunk és végigmegyünk, hőssé válunk, de ha nem működik, akkor nullázunk. Neki ma balszerencséje volt, mi pedig ki tudtuk ezt használni.”

A brit nemcsak a bokszutcai munkával volt elégedett, hanem kifejezetten Perez teljesítményével is, aki nem lengette be a fehér zászlót, amikor Hamilton megtámadta (ő megmondta!). Még úgy is megvédte a pozícióját, és ezáltal Verstappent is, hogy a címvédő kis híján a bokszutcába pakolta a kanyarokon át tartó manőver közben. A mexikói meg is kapta főnökétől a vállveregetést. „A Lewis ellen bemutatott védekezése épp az, amit vártunk tőle. Nagyon megérdemelte, hogy felállhasson a dobogóra. Jó volt a tempója, nagyszerűen kezelte a gumikat. Rendkívül elégedett vagyok a mai teljesítményével. Azt hiszem, most kapott egy jó adag önbizalmat is, főleg, hogy egy nagyon fontos szakaszához értünk a szezonnak” – dicsérte pilótáját Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: