DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kételkedik Hamilton felzárkózásában a Mercedes

A motorcsere miatt legjobb esetben is csak a 11. helyről vághat neki vasárnap az F1-es Török Nagydíjnak a vb-éllovas – a címvédő csapat mérnöke szerint nem lesz könnyű az előzés a pályán.

Felemásan indult Lewis Hamilton számára a Formula-1-es Török Nagydíj, hiszen pénteken mindkét szabadedzésen ő bizonyult a leggyorsabbnak Isztambulban, ugyanakkor az is eldőlt, hogy autójában kicserélték a belsőégésű motort, márpedig ebből a komponensből már a negyedik elemet kapta idén, így tízhelyes rajtbüntetést kapott ezért.

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető pályamérnöke a tempót és a gumikezelést látva alapvetően bizakodó, abban viszont már nem olyan biztos, hogy olyan könnyű lesz a világbajnokságot vezető brit számára az előzés és a felzárkózás:

hamilton-mercedes-isztambul-pentek



„Jó napot zártunk, mindkét autó remek tempót mutatott egy körön és a hosszabb etapokon egyaránt” – értékelt Shovlin, akit a PlanetF1.com szaklap idézett. „Igen sokat kellett változtatnunk a beállításokon a nap során, mert jobb volt a pálya tapadása, mint amire számítottunk, de úgy tűnik, megfelelően sikerült belőnünk a dolgokat.”

„Át kell néznünk az adatokat, hogy meglássuk, hogyan teljesítenek az egyes gumikeverékek tempó és kopás tekintetében: azt gondoltuk, jobban küszködni fogunk velük a nagy energiájú kanyarok okán, de meglepően jól kitartanak. Úgy néz ki, más csapatok is hasonló előzetes várakozással érkeztek ide, mivel sok lágy gumit láttunk elhasználni a nap során. A szabadedzések alapján úgy tűnik, komoly kihívást fog jelenteni Lewis számára, hogy a pályán előzzön, de minden opciót átnézünk, hogy stratégiával vagy autóbeállítással lehetővé tegyük a felzárkózását vasárnap.”

A szakember rámutatott: kulcsfontosságú lehet a vb-harc szempontjából, hogy Valtteri Bottas a pénteken látottakhoz hasonlóan a kissé küszködő Max Verstappen előtt maradjon a hétvége további részében is. „Valtteri jól kezdte a hétvégét, és úgy tűnt, előnyben van Maxszel szemben. Keményen fogunk dolgozni, hogy ezt megőrizzük, és nyilván a bajnokság szempontjából nagy lökést adna, ha Valtteri elöl lenne szombaton és vasárnap.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: